ua en ru

Держземагентство пропонує дозволити юрособам лише оренду земель сільгосппризначення

Державне агентство земельних ресурсів України пропонує дозволити купівлю земель сільськогосподарського призначення тільки фізособам, державі, територіальним громадам, а юрособам дозволити лише оренду таких земель. Про це йдеться в проекті закону про обіг сільськогосподарських земель, текст якого оприлюднено Держземагентством.

Згідно з законопроектом, з 1 січня 2016 року, покупцями земель сільгосппризначення зможуть бути тільки держава, територіальні громади, державний земельний банк і громадяни України. Пріоритетне право її придбання протягом перших двох місяців після того, як земля виставлена ​​на продаж, отримають перші три категорії. Всі оголошення про продаж із зазначенням місця розташування ділянки, його характеристик і ціни будуть публікуватися на сайті Держземагентства.

Фізособи, для яких передбачено обмеження на володіння землею площею понад 100 га, повинні будуть одержувати дозвіл Держземагентства на придбання ділянки. Термін його дії такого дозволу - три роки. Без нього, а також без виписки банку про наявність рахунку та коштів на ньому, необхідних для придбання землі (всі розрахунки з купівлі-продажу повинні будуть здійснюватися в безготівковій формі), купити ділянку буде неможливо.

Законопроектом також передбачено збільшення фінансових зобов'язань землекористувачів. Держземагентство наполягає на законодавчому закріпленні нижньої планки оренди в 3% від нормативної грошової оцінки. Крім того, у відомстві пропонують переглянути і розмір ставки земельного податку для ріллі, збільшивши її в 10 разів - до 1% з гектара від нормативної оцінки землі. А для сільгоспугідь, протягом двох років що використалися не за цільовим призначенням, ставка податку буде застосовуватися з підвищувальним коефіцієнтом в 1,5, який щорічно буде збільшуватися на 20%.

Передбачено законопроектом і перерозподіл доходів від земельного податку. Держземагентство пропонує 50% направляти в спецфонд держбюджету на проведення інвентаризації, оцінки земель і придбання державою земель приватної власності. Компенсатором автори законопроекту вважають введення додаткового збору в 1% на розвиток інфраструктури територій сільських рад з власників землі, користувачів та орендарів.

Читайте також: Від відкриття Земельного банку виграють фермери та малі та середні агропідприємства, - МінАП.