ua en ru

Держземагентство готове розпочати демаркацію кордону України з РФ

Державне земельне агентство готове розпочати демаркацію кордону України з Росією.

Державне земельне агентство готове розпочати демаркацію кордону України з Росією. Про це на прес-конференції повідомив глава відомства Сергій Рудик, передає його прес-служба.

"Роботи з демаркації можна виконати до кінця цього року, але більшу їх частину потрібно проводити безпосередньо на місцевості. Для цього потрібні висококваліфіковані, добре підготовлені та оснащені, а головне відважні фахівці. Зараз більше двохсот патріотичних фахівців висловили бажання попрацювати на благо Батьківщини в гарячих точках. Я, як капітан запасу, готовий одягнути камуфляж і негайно виїхати на Донецьку або Луганську область, де найбільш складна ситуація з облаштуванням кордону", - зазначив Рудик.

Він звернувся з ініціативним листом до вищого керівництва України про фінансування робіт з демаркації українсько-російського кордону в односторонньому порядку.

Повідомляється, що ще в кінці червня Рудик звернувся з листом до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з пропозицією провести демаркацію українсько-російського кордону в односторонньому порядку. Ініціатива Держземагентства знайшла підтримку на урядовому рівні.

У відомстві зазначили, що Україна має право на односторонню демаркацію кордону, так як Росія блокує процес демаркації протягом майже п'яти років. За загальноприйнятою світовою практикою такі роботи зазвичай проводяться спільно країнами-сусідами. З 2010 р. відбулося 18 засідань українсько-російської комісії з демаркації кордону, однак перший прикордонний знак на кордоні України та РФ, що встановлено поблизу н.п. Сеньківка у Чернігівській області, так і залишився єдиним з російської сторони. Зі свого боку Україна тільки в Чернігівській області встановила 235 прикордонних знаків, що становить 50 відсотків від потреби.

Слід зазначити, що на кілометр кордону має бути встановлено від трьох до п'яти таких знаків. В цілому протяжність сухопутної ділянки російсько-українського кордону становить майже 1 тис. 975 км

У відомстві нагадали, що нещодавно Верховна Рада прийняла постанову про посилення захисту держкордону, якими передбачено негайне затвердження документів, необхідних для проведення в односторонньому порядку демаркації сухопутної ділянки кордону з РФ, який буде обладнаний за прикладом зовнішніх кордонів Європейського союзу.