ua en ru

Держмитслужба планує введення єдиного документообігу для учасників ЗЕД, - В.Салигін

Запровадження електронного документообігу для учасників зовнішньоекономічної діяльності - один з пріоритетів діяльності Держмитслужби. Про це заявив сьогодні заступник голови Держмитслужби України Василь Салигін на IV Чорноморському контейнерному саміті, що відкрився сьогодні в Одесі, передає кореспондент РБК-Україна. За словами В.Салигіна, зараз відпрацьовується технологія обробки і передачі документів допомогою теле- і вебкамер, комп'ютерних мереж у єдиний відомчий центр електронної документації.
Це дозволить не тільки ефективно контролювати переміщення товарів через митний кордон України, але і допомогти учасникам зовнішньоторговельних операцій, в т.ч. транзитних, грамотно складати документацію. Саме помилки і незнання оформлення документів і декларацій приводять до затримок на пропускних митних пунктах, вимагають додаткового часу та перевірок. До того ж недоліки і упущення в документах транзитних вантажів, що пропускаються через територію Україну можуть так само негативно позначитися на іміджі та авторитеті українських митників у колег-партнерів із сусідніх держав, відзначив він.
У відповідність з дорученням прем'єр міністра М.Азарова про скорочення часу та оформлення контейнерів у морських торговельних портах за спрощеною схемою зараз у Держмитслужбі розробляється відповідний регламент. Його відповідність міжнародним нормам відповідає зобов'язанням України перед СОТ, сприятиме пожвавленню зовнішньої торгівлі та активізацію припливу іноземних інвестицій в Україні, підкреслив В. Салигін.
За його словами, за 9 міс. 2010 р. в порівнянні з аналогічним періодом минулого року обсяг митних платежів зріс на третину до 2,8 млрд грн.