ua en ru

Держмитслужба планує зобов'язати продавців мати при собі завірену копію митної декларації

Державна митна служба запропонувала новий вид контролю над продажем імпортних товарів на внутрішньому ринку. Розроблені разом з Державною податковою службою поправки до Податкового кодексу, узгоджені з Міністерством фінансів, передбачають, що при продажу побутової техніки, комп'ютерів, мобільних телефонів, ювелірних виробів і годинників продавці зобов'язані будуть мати завірену копію митного документа, відповідно до якого було проведено митне декларування. Номер і дата митної декларації стануть обов'язковим реквізитом в накладній з ПДВ, говориться в документі, копією якого володіє видання "Коммерсант-Україна".

Проект буде поданий в парламент через народних депутатів, уточнили в Держмитниці.

Податковий кодекс передбачає необхідність зазначення в податковій накладній серед іншого коду товару за класифікатором зовнішньоекономічної діяльності. "Якщо після прийняття цього закону будуть продаватися, наприклад, годинник в бутику, то продавець буде зобов'язаний показати документ, що підтверджує ввезення на територію країни цього товару та сплату всіх податків. Система дозволить ідентифікувати, чи той це товар", - пояснює глава Державної митної служби Ігор Калєтнік. За його словами, застосування європейської практики в Україні - крок до того, щоб всі товари ввозилися в країну зі сплатою податкових зобов'язань.

Ці зміни необхідні, оскільки збільшення порогу безподаткового ввезення товарів громадянами створює передумови для ввезення високоліквідних товарів з метою перепродажу. За даними Держмитниці, такий імпорт продається платниками єдиного податку. Тому в законі "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" запропоновано зобов'язати "єдинників", які торгують в Україні цими товарами, мати касові апарати, а також вести книгу обліку витрат на придбання зазначених груп товарів.

У Держмитниці визнають, що надання завірених копій декларацій принесе незручності як імпортеру, так і його клієнтам, тому поки в якості експерименту вони хочуть застосовувати цю норму тільки до ряду товарів. У перспективі нова модель буде поширюватися на всю імпортну продукцію.

"Ми зараз заходимо в магазин, бачимо дорогі годинники, які реально не ввозилися, і у нас повинна бути можливість поставити запитання, звідки вони. Або, наприклад, в інтернет-магазинах продається величезна кількість техніки, яка не сертифікована і не адаптована для України. В офіційних магазинах її немає, тому ми припускаємо, що вона завозилася неофіційно, нібито "для особистих потреб"", - розповіло джерело видання в Держмитниці.

Ідея проекту запропонована "Європейською бізнес асоціацією" (ЕБА), говорять в Держмитниці. Керівник департаменту представництва інтересів компаній-членів ЄБА Світлана Михайлівська пояснює дану ініціативу тим, що офіційна статистика імпорту побутової техніки значно відрізняється від показників реальних продажів. Це незважаючи на те, що Держмитниця веде реєстр торговельних марок техніки, які імпортер планує ввозити. "Звичайно, це знизило нелегальний обсяг імпорту, але не прибрало його повністю. Бувають випадки, коли товар ввозиться начебто легально, але за заниженою ціною. Тоді питання до митнику. Головна ж проблема - корупція - вирішується повним введенням електронного декларування", - вважає Михайлівська.

На думку експертів, прив'язка продажів до наявності копій декларацій не вирішить повністю проблему нелегального ввезення. "Механізмів обходу можна знайти скільки завгодно. Товару може бути завезено в обсязі 1 тис. шт., а копій декларацій виписано на 10 тис.", - припускає Світлана Михайловська. Офіційний представник в Україні одного з японських виробників техніки нарікає на те, що в контейнері може знаходитися "різношерстий" товар, а декларація буде виписана одна. Крім того, митні бази можна купити. "Нелегал вкаже номер реальної декларації, а потім цього імпортера будуть перевіряти. Можна виписати багато копій декларацій, а хто буде перевіряти, що ця партія була завезена в березні, а не у вересні?" - Відзначає співрозмовник видання. Хоча генеральний директор Асоціації побутової техніки та електроніки Олег Іванов пропонує цю норму давно: "Імпортерам не подобається, тому що для них це тяганина і головний біль з документами. А торгові мережі просять, адже коли є документи, то це гарантія в 100%, що товар легальний".

Проблем з нелегальним продажем ювелірних виробів немає, оскільки жодний імпортний дорогоцінний виріб або годинник, в яких використовуються дорогоцінні метали, як і вітчизняний, не може бути реалізований без клейма пробірної служби, запевняє голова Асоціації ювелірів України Дмитро Видолоб. "Казенне підприємство пробірного контролю ніколи не поставить клеймо без надання копії митної декларації", - пояснює він.

Нагадаємо, раніше Калєтнік також повідомляв, в Україні пропонується створити єдину систему обліку та контролю за товарами між податковою і митницею.