ua en ru

Держстат погіршив оцінку зниження ВВП України у ІІ кварталі 2013 р. до 0,5%

ВВП України за II кварталі 2013 р. порівняно з попереднім кварталом знизився на 0,5%. 

ВВП України за II кварталі 2013 р. порівняно з попереднім кварталом знизився на 0,5%. Про це йдеться в матеріалах Державної служба статистики (Держстат).

Раніше відомство повідомило попередні дані 0,4%. Таким чином, оцінка зниження ВВП була погіршена.

Крім того, за остаточними даними, ВВП в II кварталі 2013 р. до аналогічного періоду 2012 р. знизився на 1,3%, а не на 1,1%, як повідомлялося раніше.

Керівництво країни, в свою чергу, час від часу, говорить про поліпшення економічної мітуаціі та результати економічних реформ. Так, прем'єр -міністр Микола Азаров, коментуючи дані щодо ВВП за липень заявляв: "Серед головних наших напрацювань те, що починає давати результати, державна програма активізації економіки на 2013-2014 рр.. Упевнений , що до кінця поточного року ми вийдемо на кращі економічні показники, ніж можна було прогнозувати, через нестабільність наших традиційних ринків. Свіжі дані Держстату підтверджують цю досить обнадійливу тенденцію. Ми маємо за липень 2,4 % зростання ВВП. Це дуже оптимістичний показник".

Президент Віктор Янукович прогнозував, що подальше проведення реформ в Україні дозволить досягти зростання реального ВВП в 2013 р. на рівні 3,4 %. Однак, трохи пізніше Янукович прогнозував поліпшення економічної ситуації в Україні вже у другому півріччі 2013 р.

Кабмін заклав в держбюджеті зростання ВВП на поточний рік на рівні 3-4 % ( номінальний ВВП передбачається в розмірі 1 трлн 576 млрд грн), однак багато експертів не настільки оптимістичні. Мінфін у червні також погіршив прогноз зростання ВВП України в 2013 р. до 1-1,5 %. Слід сказати, що, за даними Держкомстату , реальний ВВП за I квартал 2013 р. порівняно з I кварталом 2012 р. ( у постійних цінах 2007 р.) склав 98,9 %. У попередньою оцінкою повідомлялося про скорочення ВВП у січні -березні на 1,3 %.
Так , Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує нульове зростання ВВП України за підсумками 2013 р.

У Ernst&Young прогнозують зростання ВВП в Україні за підсумками 2013 р. на рівні 0,3%.

Раніше Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України в 2013 р. з 3,5% до %. Інші організації також очікують якщо не негативної динаміки української економіки , то зовсім малого зросту .
ЄБРР також погіршив прогноз зростання ВВП України . На думку його експертів , валовий внутрішній продукт України в 2013 р. знизиться на 0,5 %. У 2014 р. банк прогнозує відновлення ВВП України на 2,5 %. Як стверджують експерти банку , економіка України значною мірою залежить від того , що відбувається в єврозоні та Росії. Уповільнення економічного зростання в цих регіонах продовжить негативно впливати на темпи зростання та економічну стабільність в країні.