ua en ru

Держспецзв'язку підготувала проект переліку техзасобів, використання яких дозволяється в телеком-мережах

Держслужба спецзв'язку і захисту інформації підготувала проект порядку складання переліку технічних засобів, використання яких дозволяється в телеком-мережах України. Про це вчора у внутрішній розсилці Інтернет Асоціації України повідомив її член правління Іван Пєтухов, пише "Комерсант-Україна".

На сайті відомства йдеться, що документ був оприлюднений для громадського обговорення ще 19 серпня. Зауваження до нього приймаються до 19 вересня.

Сертифікація і перевірка телеком-обладнання на предмет відповідності національним стандартам і зараз є обов'язковою умовою його використання в країні, нагадує член Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ) Ігор Сиротенко. За законом "Про телекомунікації" Держспецзв'язку, як центральний орган виконавчої влади, зобов'язана регулярно вести перелік дозволеного обладнання - звіряючись з ним, оператори розуміють, потрібні їм додаткові дозволи на будівництво мереж чи ні.

Слід зазначити, що закон передбачає ведення переліку тільки технічних засобів - тобто операторського обладнання, проте в документі Держспецзв'язку говориться, що він поширюється і на кероване обладнання.

В Інтернет Асоціації побоюються, що документ може призвести до посилення контролю правоохоронних органів над телеком-операторами і абонентами. Справа в тому, що для внесення у перелік дозволеного обладнання пропонується проводити спеціальні випробування АТС, транзитних вузлів, комутаторів, систем супутникового зв'язку комунікаційних серверів, шлюзів та маршрутизаторів. При цьому в ході таких випробувань повинна підтверджуватись можливість використання обладнання для оперативно-розшукових заходів, тобто можливість встановлення засобів спостереження і прослуховування.

Член правління Інтернет Асоціації вважає, що новий документ Держспецзв'язку зробить доступними стеження і прослуховування не тільки за абонентами телефонної зв'язку, але і інтернет-доступу.

"У документі йдеться про обладнання, що використовується в телекомунікаційних мережах загального користування. На нашу думку, мережі інтернет-провайдерів до них не належать, хоча деякі чиновники вважають інакше", - зазначив Півнів.