ua en ru

Держрибагентство розкрило схему втрати суден риболовецького флоту

Держрибагентство розкрило схему втрати суден риболовецького флоту Фото: Ярема Ковалів

Відомство запобігло продаж арештованого в Туреччині українського риболовецького судна вартістю понад 1 млн доларів

Державне агентство рибного господарства України розкрило схему втрати суден, з яким країна втратила найбільший в світі риболовецький флот. Про це на брифінгу заявив голова відомства Ярема Ковалів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Схема за втрату суден виглядає наступним чином: створюється фіктивна заборгованість перед портом або третіми особами, при заході в найближчий порт і на судно накладається арешт, після цього воно реалізується для погашення заборгованості", - повідомив Ковалів.

За його словами, Держрибагентство запобігло продаж арештованого в Туреччині українського риболовецького судна вартістю понад 1 млн доларів.

Так, судно, яке перебувало у фрахті у компанії, зареєстрованої на Багамських островах було заарештовано в турецькому місті Ялова за нібито наявність заборгованості перед фрахтувальником у розмірі 1,2 млн доларів.

Заборгованість була сформована нібито за проведені ремонтні роботи, хоча вони повинні були здійснюватися за рахунок фрахтувальника.

"Було з'ясовано, що фрахтувальником без попередження власника судна пред'явлено претензії капітану судна, який на наш погляд, неправомірно цю претензію не заперечив, але й не прийняв. І це стало підставою для початку процедури стягнення майна виконавчою службою в Туреччині", - сказав Ковалів.

Нагадаємо, Державного агентства рибного господарства україни планує запровадити з 2016 року сертифікат походження риби, який дозволить відстежити шлях продукції від рибалки до кінцевого споживача.