ua en ru

Держпрограма активізації економіки стимулює фермерів купувати сучасну вітчизняну техніку - експерт

Надання сільгоспмашинобудування пріоритетного статусу в Державній програмі активізації економки на 2013-2014 рр. і відповідні кроки з підтримки галузі стимулюють українських фермерів купувати сучасну вітчизняну техніку. Таку думку висловив директор асоціації "Підприємств-виробників та ремонтників сільськогосподарської техніки" (Украгромаш) Юрій Демец.

"Зараз Міністерство аграрної політики та продовольства реалізують низку інвестиційних проектів з підтримки вітчизняного сільгоспмашинобудування. Зокрема, відомство розробляє законопроект, в якому пропонуються зміни до Митного кодексу відносно звільнення від оподаткування ввізним митом виробничого обладнання для підприємств сільгоспмашинобудування. Без цього говорити про амбітні темпи зростання виробництва не доводиться. Ми налаштовані на краще, міністерство допомагає нам, сподіваюся, що співпраця буде плідною, і в недалекому майбутньому це дасть свої плоди", - сказав він.

Демец констатує, що надання сільгоспмашинобудуванню пріоритетного статусу в Державній програмі активізації економки на 2013-2014 рр., і відповідні кроки з підтримки галузі, приведуть до поступового заміщення імпортної техніки вітчизняної. Це в свою чергу, на його думку, стимулює фермерів купувати сучасні українські трактори і комбайни.

"Не повністю поділяю оптимізм міністерства, що в наступні 5 років ми збільшимо імпортозаміщення сільгосптехніки до 60%. Але серйозно просунутися вперед нам цілком під силу. Потрібно розуміти, що сьогодні селу державна підтримка важливіше іноземного інвестора. Сьогодні вітчизняне сільгоспмашинобудування знаходиться на тій стадії, коли без допомоги держави не обійтися", - сказав він.

Експерт констатує, що деякі пропозиції виробників сільгоспмашинобудівників влади вже врахували. Зокрема, за його словами, пропозиції щодо змін до митного тарифу та компенсацію ставок за кредитами на технічне озброєння, закупівлю сучасного виробничого устаткування для підприємств сільгоспмашинобудування, було частково враховано в Митному кодексі.

Нагадаємо, що раніше директор Департаменту інженерно-технічного забезпечення та сільськогосподарського машинобудування Мінагрополітики Олександр Григорович зазначив, що завдяки держпідтримку сільгоспмашинобудування, відомство планує в наступні 5 років збільшити імпортозаміщення до 60%, при нинішній складової в 20%.