ua en ru

Держпідприємництво пропонує виписувати рецепти із зазначенням компонентів ліків, а не торговельної назви

Державна служба України з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва пропонує виписувати медичні рецепти із зазначенням компонентів, що входять до складу лікарського засобу, а не його торговельної назви. Про це повідомив голова Держпідприємництва Михайло Бродський, передає прес-служба відомства.

"На виконання доручення Президента України, - Держпідприємництво разом з вітчизняними виробниками ліків виявило одну з причин дороговартісного лікування хворих - через лобіювання лікарями дороговартісних препаратів конкретних виробників. Причина у недосконалому порядку виписування лікарями рецептів", - заявив Бродський.

Виписуючи рецепти, обов'язково зазначають торговельну назву, зараз запропоновано виписувати рецепти за міжнародними непатентованими назвами, які включають декілька торговельних назв.

Держпідприємництво видало рішення "Про необхідність усунення Міністерством охорони здоров'я України порушень принципів державної регуляторної політики згідно з вимогами ЗУ "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності". Відповідне рішення направлено до МОЗ. Якщо протягом двох місяців з дня прийняття зазначеного рішення міністерством не буде вжито заходів щодо виконання цього рішення, дія наказу від 19 липня 2005 р. № 360 "Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень" зупиняється.