ua en ru

Держпідприємництва пропонує відновити положення держрегулювання у сфері комунальних послуг

Голова Держпідприємництва України Михайло Бродський звернувся до віце-прем'єр-міністра Олександра Вілкула з проханням доручити Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (як органу на який покладено завдання щодо формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері житлово-комунального господарства), розробити та внести на розгляд уряду законопроект, спрямований на відновлення поширення дії положень закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" на акти, якими встановлюються ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги. Про це повідомляє прес-служба Держпідприємництва.

"З січня 2012 р. в Україні набрав чинності закон України від 22 грудня 2011 р. № 4231-VI "Про внесення змін до деяких законів України щодо процедури встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги". По суті, цим законом громадськість позбавлена участі у такому нагальному суспільному питанні як формування тарифної політики на житлово-комунальні послуги та доступу до інформації про реальний стан і проблеми у зазначеній сфері. Оскільки вищезазначеним законом акти, якими встановлюються ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги виведені з-під дії закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

На думку Держпідприємництва, зазначене відкидає розвиток цивілізованої регуляторної бази у цій сфері на рівень минулого сторіччя, коли державні регулятори визначали напрямки розвитку та здійснювали безпосереднє регулювання підконтрольних їм галузей відповідно до власного бюрократичного переконання без урахування існуючих реалій та суспільних вимог учасників відповідних правовідносин, перетворюючи останніх на власних економічних "донорів".

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив уряду проаналізувати собівартість тарифів на послуги ЖКГ.