ua en ru

Держпідприємництва пропонує створити апеляційну раду з врегулювання податкових спорів

Державна служба з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва (Держпідприємництва) пропонує створити апеляційну раду з врегулювання податкових суперечок. Про це повідомляє "Комерсант Україна".

Як повідомляється, Держпідприємництва розробила зміни в Податковий кодекс і запропонувала з 1 січня 2014 р. створити при відомстві апеляційну раду з питань врегулювання податкових суперечок. Зараз бізнес використовує досудове (адміністративне) оскарження рішень податкових органів на всіх рівнях Міністерства доходів і зборів - від районної інспекції до центрального апарату. І рішення однієї з ланок може бути скасовано на більш високому рівні. Звертаючись зі скаргами на рішення податківців, підприємці, як правило, отримують упереджений необ'єктивний розгляд справ, стверджують в Держслужбі підприємництва. Саме тому вони хочуть створити орган досудового розгляду рішень Міндоходів. "Новий механізм буде сприяти попередженню податкових конфліктів, підвищить відповідальність посадових осіб при винесенні рішень, а також зменшить кількість незаконних рішень",- стверджують у службі. Рішення ради може бути оскаржене будь-якою із сторін конфлікту в суді.

Апеляційну раду як колегіальний орган сформують представники держорганів влади та всеукраїнських громадських організацій. Серед них можуть бути представники Федерації роботодавців, Асоціації працівників україни, Аудиторської палати. Ідея створення спільно з Державною податковою службою регіональних комісій з досудового врегулювання спорів з'явилася ще в 2009 році - тоді її запропонувала глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель. Однак комісії, які повинні були раз на місяць розглядати податкові скарги бізнесу, так і не почали роботу. "Тоді не було необхідності в них,- пояснила вчора народний депутат фракції "Батьківщина" Олександра Кужель.- Планові перевірки йшли, але "бєспрєдєла" не було". Вона підтримує цю ініціативу, адже якщо рада вирішить проблему, зникне необхідність звернення в суд. "Але при нинішній владі рівень корупції, реалізація механізму неможлива,- впевнена пані Кужель.- Наприклад, Асоціацію платників податків очолює Валентина Арбузова - мати першого віце-прем'єра Сергія Арбузова. На чию сторону вона стане, якщо опиниться в раді?"

Виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Ганна Дерев'янко підтримує ідею створення ради, оскільки в судах складно шукати справедливості. "Планових перевірок стало менше, проте позапланових - більше. А податківцям обов'язково потрібно завершити перевірку донарахуваннями, штрафами, бувають пропозиції вирішити проблему за допомогою винагороди інспектору",- нарікає пані Дерев'янко. Вона побоюється, що рада стане для бізнесу таким же "баластом", як урядова антирейдерська комісія та рада інвесторів при президенті.

Перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП Сергій Прохоров вважає, що слід розширити повноваження асоціацій, аж до можливості призупиняти податкові перевірки. "У нас в УСПП є робоча група з врегулювання досудових спорів, і ми можемо впевнено опонувати податківцям,- говорить він.- У багатьох асоціаціях є фахівці, які можуть відстоювати інтереси бізнесу на досудовому рівні. Тому законопроект - це популізм".

За словами керівника секретаріату ради Андрія Забловського, питання щодо альтернативного розгляду спорів піднімався громадською радою при Державній податковій службі. "Тоді ініціативу не підтримали, і зараз я не впевнений, що Міндоходів готова буде прийняти рада",- зазначає пан Забловський. Прийняття закону може розтягнутися на рік, тому він радить "наказом Міндоходів наділити такими повноваженнями громадська рада при міністерстві".