ua en ru

Держпідприємництво готує комплексні заходи щодо зниження вартості ліків

Держпідприємництво готує комплексні заходи, спрямовані на розширення доступності для населення лікарських засобів і зниження їх вартості, зменшення корупції у цій сфері. Про це повідомила прес-служба Держпідприємництва України.

А саме, планується актуалізувати національний перелік основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, запровадивши процедуру державного реферування цін щодо складових цього списку; внести зміни до ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами в частині торгівлі лікарськими засобами через аптеки виключно із застосуванням касових апаратів.

Також планується реалізувати заходи з недопущення практики державних закупівель різних лікарських засобів "одним списком", застосовуючи принцип "один лот - одні ліки", без зазначення їх дозування.

Також планується переглянути протягом місяця усіх медичних стандартів (уніфікованих клінічних протоколів) медичної допомоги в частині заміни торгових назв лікарських засобів на міжнародні непатентовані (генеричні) назви.

Крім того планується декларування із підтвердженням ціни на лікарські засоби, завершення цієї роботи у І кварталі 2014 р, що гарантуватиме справедливу ціну при державних закупівлях у 2014 р.

Крім того, планується віднести аптеки, які працюють по програмі реімбурсації вартості лікарських засобів із застосуванням касових апаратів, до категорії господарської діяльності з низьким ризиком.

Крім того, бюро ВООЗ в Україні запропонувало Держпідприємництву експертну та технічну допомогу щодо посилення державного контролю за цінами на ринку лікарських засобів і виробів медичного призначення.