ua en ru

Держполітика відносно розвитку ГМК має бути активізована, - аналітики

Перспективи розвитку гірничо-металургійного комплексу (ГМК) України пов'язані з пожвавленням вітчизняного машинобудівного комплексу, активним розвитком інфраструктурних проектів і розумним протекціонізмом держави по відношенню до вітчизняних підприємств ГМК, вважають галузеві аналітики.

"В умовах ринкового господарювання у держави не так вже мало важелів для зміни ситуації накраще. Ключових з них два. Перший - створення сприятливих умов для того, щоб в Україні з'являлися нові виробництва, зокрема, металоспоживчі. Другий - просування української продукції на різних ринках на державному рівні. Крім того, державні компанії не повинні віддавати перевагу імпортній продукції при зіставній якості. У разі реалізації такої державної політики, зростання внутрішнього ринку металу і завантаження підприємств не змусять себе довго чекати", - вважає аналітик ІК Concorde Capital Роман Тополюк.

На тлі думок експертів дисонує ситуація з агресивним імпортом феросплавів до України - збільшення обсягу ввезення феросплавної продукції в 2011 році в порівнянні з 2010 роком склало 188%. Економічного обгрунтування для значного нарощування обсягів імпорту феросплавної продукції немає - українські виробники мають можливість запропонувати вітчизняним металургійним підприємствам всю лінійку необхідної їм феросплавній продукції, яка задовольняє металургійні комбінати по якісних і цінових параметрах.

Серйозний потенціал зростання галузі ГМК лежить і в площині реалізації інфраструктурних проектів. "Держава може сприяти розвитку внутрішнього ринку металопродукції шляхом реалізації інфраструктурних проектів. За оцінками підприємства "Укрпромзовнішекспертиза", в Україні вимагають заміни близько 330 млн т металофонду. У комунальному господарстві і житловому фонді потрібно замінити близько 110 млн т конструкцій і 69 млн т устаткування, в промисловості 65 млн т металоконструкцій, в транспортній інфраструктурі 53 млн т. Також потрібно замінити близько 30 млн т труб. Реалізація інфраструктурних проектів є одним з найширше вживаних у всьому світі заходів підтримки виробників продукції ГМК. Цей захід має сенс застосовувати і в Україні", - вважає старший аналітик ІК "АртКапітал" Дмитро Ленда.

Держава повинна сприяти зростанню інвестицій в металоспоживчі галузі. "Буде прихід інвестицій в такі галузі, як машинобудування або житлово-комунальне господарство, буде і зростання внутрішнього ринку сталі", - упевнений фахівець держпідприємства "Укрпромзовнішекспертиза" Олег Гнитецький.