ua en ru

Держприкордонслужба України зафіксувала чотири випадки прибуття в Крим військових РФ з порушенням угод

Державна прикордонна служба України зафіксувала чотири випадки прибуття до Автономної Республіки Крим підрозділів Збройних сил Російської Федерації з порушенням міжнародних норм та угод.

Державна прикордонна служба України зафіксувала чотири випадки прибуття до Автономної Республіки Крим підрозділів Збройних сил Російської Федерації з порушенням міжнародних норм та угод. Про це повідомила прес-служба адміністрації Держприкордонслужбі.

"Так, о 8:45 28 лютого цього року пост технічного спостереження на мисі Такіль спостерігав переліт більше 10 бойових вертольотів з боку Російської Федерації в Україну. 3 вертольоти (2 КА-27 та 1 Мі-8) приземлилися в аеропорту "Кача" та були оформлені у прикордонно-митному відношенні встановленим порядком відповідно до раніше поданої заявки. Решта вертольотів приземлилися поряд з аеропортом, при цьому на запитання старшого прикордонного наряду щодо необхідності оформлення встановленим порядком цих вертольотів, які прибули на територію України з порушенням відповідної угоди без попередньої заявки, відповіді не отримано", - йдеться у повідомленні.

Старшим прикордонного наряду Державної прикордонної служби України було заявлено про порушення державного кордону України зазначеними вертольотами.

"28 лютого цього року на аеродром "Гвардійський" прибуло 8 військово-транспортних літаків Збройних сил Російської Федерації ІЛ-76. Заявки від Російської сторони щодо прибуття цих літаків не надходило. Прикордонному наряду, який прибув до місця посадки літаків, начальником гарнізону аеродром "Гвардійський" було відмовлено у здійсненні прикордонного контролю та заявлено, що вони не мають потреби у послугах Державної прикордонної служби України, а літаки будуть здійснювати посадку кожні 15 хвилин", - повідомили у Держприкордонслужбі.

Також, згідно з повідомленням, 1 березня 2014 р. Рада Федерації Росії одноголосно прийняла пропозицію президента Росії Володимира Путіна про введення військ в Україну.

"О 21.10 1 березня ц.р. у порт Севастополя зайшли два великих десантних кораблі Балтійського флоту Російської Федерації "Калінінград" та "Мінськ". 2 березня цього року до м. Севастополь зайшли великі десантні кораблі "Оленігорський Горняк" Північного флоту та "Георгій Побєдоносєц" Балтійського флоту Російської Федерації. Захід військових кораблів здійснено з порушенням статті 30 конвенції ООН по морському праву та пунктів 14 та 15 правил плавання і перебування в територіальному морі, внутрішніх водах, на рейдах та в портах України іноземних військових кораблів, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 16 травня 1996 р. № 529, без дозволу адміністрації Державної прикордонної служби України", - йдеться в повідомленні.

Крім того, станом на 12:01 3 березня стало відомо, що заступник начальника штабу Севастопольської бригади тактичної авіації вчора, 2 березня 2014 р., отримав контузію і втратив свідомість під час нападу невідомих осіб у формі Збройних сил Росії. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України (Міноборони).