ua en ru

Держлісагентство планує підписати меморандум з профспілками і підняти зарплати лісникам

Державне агентство лісового господарства України ініціює підписання меморандуму з профспілкою працівників галузі. Про це заявив глава агентства Олександр Ковальчук, коментуючи результати позачергового профспілкового пленуму, який відбувся 30 жовтня.

"Концепція реформування лісового господарства передбачає злиття лісгоспів в держкомпанію. Профспілка висловила побоювання, що реорганізація призведе до скорочення штату. З усією відповідальністю можу запевнити, що ніяких скорочень не буде. Ми пропонуємо прописати цей пункт в меморандумі, щоб запобігти будь-яким спекуляціям", - заявив Олександр Ковальчук.

Зокрема, він додав, що в рамках меморандуму Держлісагентство готове взяти на себе зобов'язання зберегти всі нині існуючі робочі місця в лісгоспах, підняти заробітну плату в південних і східних лісгоспах до середньої по галузі - 6,5 тис. грн. Спільно з профспілкою пропонується вдосконалити систему страхування зайнятих на травмонебезпечних роботах, а також виступити з законодавчою ініціативою про внесення новоствореної держкомпанії в список заборонених до приватизації.

При цьому Ковальчук заявив, що директор та головні спеціалісти держкомпанії будуть призначені за результатами відкритих кадрових конкурсів.

"Наше завдання не змінити вивіску, а створити ефективну компанію, поліпшити управління і усунути корупцію. Тому відразу попереджаю керівників нинішніх лісгоспів - для тих, хто працює по-старому, звик до схем, хабарів і кришування, місця в новій структурі не буде", - додав глава Держлісагентства.

Нагадаємо, в галузі працюють близько 49 тис. осіб. Концепція реформування лісового господарства передбачає також створення лісового патруля і запровадження загальної системи електронного обліку деревини з 1 липня 2016 року. Це істотно скоротить частку "тіньового" лісу і заощадить державі близько 2 млрд грн.