ua en ru

Держкосмос більше половини фінансування витратив на погашення кредитів

Держкосмос більше половини фінансування витратив на погашення кредитів Фото: гривні (відкриті джерела)

Держкосмос використовував 2,462 млрд гривень з передбачених у держбюджеті

Державне космічне агентство України (Держкосмос) в 2017 році направило 1,422 мільярда гривень на погашення кредиту, залученого під державні гарантії для реалізації проекту "Створення Національної супутникової системи зв'язку". Про це йдеться у звіті Держкосмосу України про використання коштів державного бюджету за 2017, опублікованому в газеті "Урядовий кур'єр".

Зокрема, повідомляється, що витрачена на погашення кредитів сума становить більше половини всіх коштів, виділених на фінансування агентства з держбюджету.

Всього в 2017 році на фінансування агентства з держбюджету було передбачено 2,485 млрд гривень, з яких фактично використано 2,462 млрд гривень.

Також 467,15 млн гривень були використані на виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, освоєння і впровадження нових технологій.

Згідно зі звітом, 264,385 млн гривень були використані на утилізацію твердого ракетного палива, 148,7 млн гривень - на управління та випробування космічних засобів, 80 млн гривень - на виконання робіт за державними цільовими програмами і державним замовленням у сфері космічної галузі, 50 млн гривень - на фінансову підтримку державного підприємства "Виробниче об'єднання" Південний машинобудівний завод "імені А М. Макарова" (на погашення заборгованості по зарплаті – ред.).

На керівництво та управління у сфері космічної діяльності в минулому році використано 22,41 мільйона гривень, ще 6,798 мільйона гривень - на надання додаткової освіти Національним центром аерокосмічної освіти молоді ім. А. М. Макарова".

Також у звіті зазначено, що в 2017 році агентство брало участь у виготовленні матеріальної частини до ракеті-носії "Antares" (США), трьох ракет-носіїв "Vega" (ЄС), ракети-носія "Зеніт-3SLВ" в рамках міжнародного проекту " наземний старт ".

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Комітет з питань бюджету рекомендує Раді схвалити виділення 18,7 млн гривень на житло військових Держкосмосу.