ua en ru

Держкомпідприємництво розробило законопроект щодо спрощення ліквідації підприємств

Держкомпідприємництво розробило проект закону щодо полегшення закриття господарської діяльності юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців. Законопроект обмежує час, протягом якого кредитори можуть висувати свої вимоги до ініціатора припинення. Для юридичних осіб він коливається від 2 до 6 місяців, для фізичних осіб-підприємців - від 2 до 3 місяців. Про це розповів заступник голови Держкомпідприємництва Сергій Третьяков, повідомляє прес-служба відомства.

«Сьогодні дуже легко зареєструвати підприємство, але складно його закрити. Це пов'язано з низкою обставин і, перш за все, з можливою кредиторською заборгованістю. На сьогодні, на жаль, не передбачений термін видачі довідки про заборгованість перед бюджетом, яку дає податкова адміністрація. Цієї довідки можна чекати роками. Ми ж пропонуємо чітко визначити термін надання довідки та закриття підприємства», - розповів С.Третьяков.

За його словами, від 2 до 6 місяців знадобиться для закриття бізнесу у разі наявності заборгованості. «Якщо ж такої заборгованості не існує, то свій бізнес можна буде закрити за три дні», - наголосив один з розробників законопроекту.

Нагадаємо, згідно з нормами законопроекту, за затримку передачі документів чи інформації, пов'язаної із припиненням господарської діяльності, для податківців, посадовців Пенсійного фонду та ліквідаторів може бути встановлений штраф у розмірі від 60 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Законопроект суттєво полегшує закриття господарської діяльності юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, оскільки позбавляє посадовців можливості використовувати недоліки законодавства для отримання хабарів за прискорення процедури закриття.
Як йдеться у повідомленні, проект, розроблений Держкомпідприємництвом, також заощаджує гроші підприємців. Так, більше не треба буде підтверджувати ліквідаційний баланс аудиторським висновком, який коштує 5 - 10 тис. грн, засвідчувати нотаріусом підписи на ліквідаційному балансі та рішенні про припинення юридичної особи, що дозволить зекономити ще 100 - 150 грн, а також платити за публікацію повідомлення про прийняття рішення про припинення суб'єкта господарювання.

Відзначимо, за даними Держкомстату, станом на 1 липня 2010 р. у ЄДРПОУ налічувалося 1 млн 275 тис. юридичних осіб. З них, неактивними (такими, що не здійснюють своєї діяльності та не подають будь-якої звітності), є майже 45%. Тобто, всі вони потенційно мають пройти процедуру припинення. В той же час, за перше півріччя 2010 р. пройшло процедуру припинення лише 0,8%. Таким чином, в абсолютній більшості випадків власники (засновники) юридичних осіб віддають перевагу не чинній складній, витратній та тривалій процедурі припинення, а полишенню або «заморожуванню» діяльності юридичних осіб. Аналогічна ситуація має місце і з фізичними особами-підприємцями.