ua en ru

Держпідприємництва пропонує спростити процедури для приєднання до електромережі

Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва (Держпідприємництво) пропонує зменшити кількість і тривалість процедур, необхідних для приєднання до електромережі. Про це заявляє прес-служба установи.

Так, голова Держпідприємництва Михайло Бродський звернувся до Кабміну з проханням надати доручення Держгірпромнагляду спільно з Держархбудінспекцією розглянути проект постанови Кабміну "Про внесення змін до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки".

Даний проект був запропонований представництвом Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні. В рамках курсу держави на дерегуляцію підприємницької діяльності Держпідприємництвом України було підтримано пропозицію МФК стосовно зменшення кількості та тривалості процедур, необхідних для приєднання до електромережі, зокрема шляхом внесення змін до пункту 15 додатку 3 "Перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки" Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1107.

Також Держпідприємництво спільно з Міненерговугілля, НКРЕ та МФК обговорило шляхи удосконалення існуючих способів регулювання на місцевому рівні. Служба звернулася також до виконавчого комітету Київської міської ради в межах компетенції розглянути пропозиції МФК та про результати повідомити відомство. Важливими кроками, на думку фахівців, є запровадження чіткої, прозорої та швидкої ("єдине вікно") процедури видачі дозволів на порушення об'єктів благоустрою та вдосконалення процедури оформлення документів, необхідних для прокладення кабельних (підземних) ліній електропередачі.

Крім того у Держпідприємництва зазначають, що реформування процедури приєднання електроустановок до електричних мереж слугуватиме поліпшенню показників України у рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації "Ведення бізнесу" (за критерієм "Приєднання до електромережі").