ua en ru

Держкомпідприємництва не погодив законопроект Держфінпослуг з перереєстрації страхових компаній в АТ

Ініціатива Держфінпослуг з перереєстрації страхових компаній в акціонерні товариства наткнулася на опір Держкомпідприємництва. Незважаючи на те що аналогічна реформа на банківському ринку вже відбулася, комітет визнав нововведення таким, що "обмежує права" страхової компанії, пише "Комерсант-Україна".
Страховий ринок ще не скоро стане прозорим для клієнтів та інвесторів. Наприкінці минулого тижня в Держкомпідприємництві повідомили про відмову в погодженні законопроекту, розробленого Держфінпослуг у травні 2010 року. Документом пропонувалося встановити для всіх страхових компаній (СК) єдину організаційно-правову форму - акціонерного товариства (АТ). Проект передбачав трирічний перехідний період для перереєстрації компаній у публічні та приватні АТ для підвищення їх прозорості і "захисту прав споживачів страхових послуг". На 30 червня, за даними Держфінпослуг, працювало 446 СК. З них 106 компаній діяли у формі товариства з додатковою відповідальністю, а всього один страховик - командитного товариства.
Комітет навів три аргументи відмови у погодженні. По-перше, пропозиція Держфінпослуг обмежує права і можливості суб'єктів господарювання при створенні СК, оскільки, крім акціонерних товариств, можуть існувати товариства з обмеженою відповідальністю, з додатковою відповідальністю, повні та командитні товариства. По-друге, процедура реорганізації витратна для СК. "Зміст АТ є більш дорогим, ніж товариства з додатковою відповідальністю", - йдеться в повідомленні. По-третє, комітет визнав "недостатньо показовим" досвід Польщі, Болгарії, Словаччини, оскільки в США і розвинених країнах Європи існує кілька організаційно-правових форм, що дає можливість вибору і страховикам, і споживачам.
Зазначимо, що норми Цивільного та Господарського кодексів, на які посилається комітет, не завадили провести реформування банківського сектора. Якщо в 2006 році банкам дали три роки на перереєстрацію у відкриті акціонерні товариства, то в 2009 році їх зобов'язали перейти в публічні АТ. Зараз всі 177 банків є публічними товариствами.
У об'єднаннях страховиків не згодні з пропозицією Держфінпослуг, тому одне з них - Ліга страхових організацій - навіть ініціювало відмову від узгодження законопроекту. "Ми не бачимо необхідності переводити всіх на акціонерні товариства. У Держфінпослуг і так достатньо повноважень, щоб зробити компанію більш публічною з точки зору розкриття інформації", - говорить президент Ліги Наталія Гудима.
Президент Української федерації страхування Олександр Завада вважає, що ринок стане прозорішим і без перереєстрації, оскільки вже 8 січня вступить в силу закон N3462-VI. Цей документ наказує комісії здійснювати пруденційний нагляд над страховиками: оцінювати фінансовий стан і результати діяльності, якість управління та дотримання нормативів. До того ж з 2012 року страховики почнуть в обов'язковому порядку публікувати звітність за міжнародними стандартами (IFRS), що вже давно роблять банки. "Було б непогано, якби всі компанії були акціонерними. Але, повірте, від переходу ситуація на страховому ринку не покращиться", - стверджує генеральний директор Асоціації страхового бізнесу Людмила Білошицька.