ua en ru

Держдума РФ підтримала "антитерористичний" пакет

Держдума РФ підтримала "антитерористичний" пакет Фото: Держдума РФ

Більшість поправок набудуть чинності вже 20 липня

Державна дума Російської Федерації, сьогодні, 24 червня 2016 року, прийняла в другому і третьому читаннях "антитерористичний" пакет ("пакет Ярової"), внесений депутатом Держдуми Іриною Яровою і сенатором Віктором Озеровим. Про це повідомляє ТАСС.

Поправки до "антитерористичного" пакету Яровий

Законопроекти, запропоновані Яровою, містять поправки до десятка законів.

Спочатку пропонувалось, що "пакет Ярової" дозволяє російській владі позбавляти росіян громадянства, не випускати їх з країни,


Разом з тим, як повідомляє ТАСС, вчора, 23 червня, профільний комітет Держдуми РФ з безпеки і протидії корупції вирішив виключити норми про позбавлення громадянства РФ з "антитерористичного" пакету законопроектів. Крім того, комітет також вирішив виключити норму про тимчасову заборону на виїзд з країни росіянам, судимих за тероризм і екстремізм.

Як повідомляє ТАСС, з тексту були виключені норми про позбавлення російського громадянства біпатридів за терористичні злочини та роботу на іноземні спецслужби.

Проте, право влади на доступ до всіх телефонних розмов та електронне листування громадян у "пакеті Ярової" залишився.

Крім того, вводиться штраф до 1 млн рублів для месенджерів, таких як WhatsApp і Telegram, за нерозкриття ФСБ даних для декодування повідомлень.

Також в Кримінальному кодексі РФ автори пропонують закріпити в числі злочинів проти миру і безпеки людства новий склад - "міжнародний тероризм" - і встановити відповідальність за нього аж до довічного позбавлення волі.

Більшість поправок набудуть чинності вже 20 липня.

Суть "антитерористичного" пакета Яровий і Озерова

Так, суть ініціативи Ярової та Озерова викладені у двох законопроектах.

Перший - "Про внесення змін до Кримінального кодексу Російської Федерації і Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації в частині встановлення додаткових заходів протидії тероризму та забезпечення громадської безпеки".

Як говориться в пояснювальній записці, законопроект спрямований на створення додаткових механізмів протидії терористичним та іншим екстремістським проявам. Зокрема, Кримінальний кодекс РФ пропонується доповнити новими складами злочинів, які встановлюють відповідальність за неповідомлення про злочин терористичного характеру, сприяння екстремістської діяльності, а також вчинення акту тероризму.

Крім того, до обставин, що обтяжує кримінальне покарання, пропонується віднести вчинення злочину в умовах збройного конфлікту або військових дій.

Також законопроектом пропонується збалансувати кримінальну відповідальність за окремі види екстремістської діяльності, підвищивши кримінально-правову оцінку рівня їх суспільної небезпеки.

Законопроектом пропонується встановити кримінальну відповідальність щодо осіб, які досягли до часу вчинення злочину 14 років, за злочини терористичної спрямованості, які вчиняються умисно і несуть особливу небезпеку для суспільства, очевидну для суб'єкта вчинення злочину.

Крім того, передбачається покарання за пособництво тероризму.

"Враховуючи, що пособництво у вчиненні терористичної діяльності є активною формою сприяння найбільш небезпечною формою злочинності, законопроектом пропонується встановити відповідні санкції, а також передбачити самостійну відповідальність за пособництво при здійсненні захоплення заручників та організації незаконного збройного формування", - йдеться в пояснювальній записці.

Другий - "Про внесення змін в окремі законодавчі акти Російської Федерації в частині встановлення додаткових заходів протидії тероризму та забезпечення громадської безпеки".

"Законопроектом пропонується внести зміни у Федеральний закон "Про протидію тероризму", згідно з якими уточнюються підстави проведення контртерористичної операції, закріплюється обов'язковість рішень антитерористичних комісій в суб'єктах Російської Федерації, а також конкретизуються повноваження органів місцевого самоврядування у зазначеній сфері", - йдеться в повідомленні.

Також, законопроектом встановлюються додаткові вимоги, які пред'являються до операторів зв'язку та організаторам поширення інформації в інформаційно-телекомунікаційній мережі Інтернет, а також до здійснення транспортно-експедиторської діяльності.

"Одночасно з цим кореспондуючі зміни вносяться до Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення. Пропоновані законопроектом зміни дозволять забезпечити реалізацію додаткових заходів щодо захисту громадянина і суспільства від тероризму, а також будуть сприяти попередженню зазначених злочинів", - йдеться в пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Держдумі РФ запропонували скасувати статтю про екстремізм.