ua en ru

Держдепартамент США: в Україні панує атмосфера безкарності

Держдепартамент США: в Україні панує атмосфера безкарності Фото: Держдепартамент США представив доповідь про порушення прав людини в Україні

Безкарність СБУ і МВС, корупція в ГПУ, дискримінація і недотримання законів про працю

Влади України не діють по відношенню до високопоставленим чиновників, багато порушень залишаються безкарними. Про це повідомляється в доповіді Держдепартаменту США щодо практики дотримання прав людини за 2015 рік.

Держдеп США зазначив, що Служба безпеки України і Міністерство внутрішніх справ діють безкарно. Правозахисні організації і Організація Об'єднаних Націй підкреслили, що за 2015 рік були проведені кілька розслідувань порушень прав людини правоохоронними органами.

Також, Держдепартамент звернув особливу увагу на факт наявності корупції в Генеральній прокуратурі України і судових органах.


"Урядом, як правило, не вживалися адекватні заходи по судовому переслідуванню або покаранню більшості посадових осіб, які вчинили порушення, в результаті чого в країні панує атмосфера безкарності", - заявив Держдепартамент США.

Безкарність на Донбасі і в Криму

Досі залишаються неповними розслідування розстрілів Евромайдана в 2014 році в Києві, масових заворушень в Одесі, порушень прав людини, пов'язаних з окупацією Криму і конфлікту на Донбасі.

У доповіді повідомляється про викрадення, катування, незаконне затримання громадян сепартистами, а також про використання дітей як солдатів і обмеження гуманітарної допомоги.

Так зване уряд самопроголошених ДНР і ЛНР ввів обмеження на свободу пересування. В результаті чого, внутрішньо переміщені особи стикалися з труднощами при отриманні юридичних документів, освіти, пенсії та доступу до фінансових установ та послуг охорони здоров'я.

Також у доповіді йдеться про численні порушення прав людини стосовно етнічних і релігійних громад російськими окупаційними властями. Зокрема кримських татар, а також незалежних журналістів.

Зловживання повноваженнями і соціальна дискримінація

Серед інших проблем 2015 року: зловживання службовими повноваженнями, зокрема побиття осіб, які утримуються під вартою; тортури затриманих і ув'язнених; суворі умови утримання у в'язницях і слідчих ізоляторах; насильство над жінками і сексуальна наруга над дітьми; соціальна дискримінація і переслідування етнічних і релігійних меншин; торгівля людьми; дискримінація по відношенню до лесбіянкам, геям, бісексуалам і трансгендерам (ЛГБТ); дискримінація осіб з ВІЛ/СНІД

Порушення трудового права

Окремо відзначені труднощі, з якими стикаються українські робітники. А саме обмеження права працівників на страйк; примусові роботи; нездатність ефективно забезпечувати дотримання законодавства про працю, промислової безпеки і санітарних норм на робочому місці.

Нагадаємо, Transparency International заявили, що в Україні з моменту втечі екс-президента Віктора Януковича немає зрушень у розслідуванні "елітарної корупції".