ua en ru

Держдеп США: Росія порушила основні принципи міжнародного права

Держдеп США: Росія порушила основні принципи міжнародного права Фото: Ентоні Блінкен

Блінкен зазначив, що більшість порушень режиму припинення вогню відбувається на території підконтрольній сепаратистам

Російська Федерація порушує основні принципи міжнародного права своїми агресивними діями на території України. Про це повідомив заступник держсекретаря США Ентоні Блінкен, передає прес-служба Держдепартаменту США.

"День за днем, конфлікт на сході України зберігається, і навіть зріс, люди, які тільки нещодавно повернулися в свої будинки, відчули це ще раз. У той же час, Крим продовжує страждати в умовах іноземної окупації", - заявив Блінкен.

"Рівень тиску уздовж лінії зіткнення досяг самого високого рівня з 1 вересня 2015 року, коли було оголошено про припинення вогню. Минулого місяця, ОБСЄ зареєструвало понад 30 000 порушень режиму припинення вогню", - розповів Блінкен.


Також він зазначив, що за даними ОБСЄ, переважна більшість порушень режиму припинення вогню відбуваються на території підконтрольній сепаратистам.

В медіа, за словами політика, "Росія продовжує озброювати, навчати, направляти, і боротися разом з сепаратистськими силами на сході України, проводячи неординарні, гібридні тактики, операції з дезінформації і розвідки".

Крім того, дії Москви - проведення фіктивного референдуму і спроба приєднати Крим, підтримування контрольованих нею сепаратистів. Ці дії загрожують створити новий прецедент на європейській території, за допомогою чого виникають дисскуссии про засади международгого права:

  • межі і територіальна цілісність держави не можуть бути змінені за допомогою сили. Вони - невід'ємне право громадян у демократичному суспільстві для прийняття рішень щодо своєї країни та визначення її майбутнього;
  • всі члени міжнародного співтовариства пов'язані загальними правилами і повинні бути піддані санкціям, якщо не дейсчтвуют згідно із зобов'язаннями, які дали.

"Ці принципи виходять за межі України. Вони виходять за межі Європи. Вони є основними правилами, які лежать в основі міжнародного порядку, який ми разом прагнули будувати, підтримувати". - констатував Блінкен.

Також він додав, що "заперечуючи їх, Росія прагне перервати наш трансатлантичний альянс, перервати нашу єдність".

Нагадаємо, раніше генсек ОБСЄ повідомляв, що озброєння місії на Донбасі буде обговорюватися.