ua en ru

Держбюджет слід формувати на базі можливостей, а не потреб, - експерти

Уряд і парламент поставили фіскальні відомства в умови, коли вони повинні збирати такий обсяг податкових платежів, який економіка реально не генерує. Враховуючи такий статус-кво, виконання податкового плану не може вважатися якісним критерієм оцінки роботи податкової та митної служби. Таку думку висловили учасники круглого столу «Україна і рейтинги її інвестиційної привабливості: про що свідчать результати експертних і підприємницьких опитувань?», Проведеного «Лігою фінансового розвитку».

«Я б не робив монстрів з представників фіскальних органів. Вони - заручники ситуації, як і всі ми. А причина - невігластво держапарату», - констатував ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

За його словами, Україні потрібно знижувати частку ВВП, яка перерозподіляється через бюджет. «У нормальних країнах цей показник становить 25-28%. У нас наближається до 40%. Його треба зменшувати, потрібно зменшувати витрати», - сказав Савченко.

Голова податкового комітету Європейської бізнес-асоціації (ЄБА), партнер, керівник податково-юридичної практики Ernst&Young Володимир Котенко також зазначив, що виконання плану по збору податків не повинно вважатися єдиним критерієм оцінки роботи фіскальних органів. «Поки ми не зможемо змінити структуру формування бюджету - не від потреб, а від можливостей - податківці будуть скуті цими потребами», - сказав Котенко.

Читайте також: Рейтинги України знижені до В, прогноз "негативний", - S&P