ua en ru

Держбюджет щорічно недоотримує понад чверть надходжень від податків через пільги, - Калетник

Через податкові та митні пільги державний бюджет щороку недоотримує більше чверті надходжень у вигляді податків. Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради України (ВР) Ігор Калетник, повідомляє прес-служба Калетника.

За його словами, тільки за три кварталу 2012 р. існючі пільги з податку на прибуток призвели до прямих втрат бюджету в майже 20 мільярдів гривень: "Навіть попередній аналіз свідчить про те, що кількість недоотриманих державою коштів не порівнянна з ефектом від таких преференцій. Ревізію пільг з податку на прибуток необхідно проводити в першу чергу. Адже Податковим кодексом вже передбачено зниження ставки цього податку до 19% з початку року. Залишити пільги з податку на прибуток потрібно тільки для пріоритетних галузей економіки, таких як, наприклад, сільське господарство. Для підтримки відкриття бізнесу, на перших етапах відкриття власної справи. Або державним підприємствам, які без таких преференцій стануть збитковими", - заявив Калетник.

Він додав, сума нарахованих митних пільг по ПДВ, пільг по сплаті акцизного податку та ввізного мита в 2012 р. склала майже 43 млрд грн: "Майже половина з них - це "нульове" ПДВ на імпорт природного газу. Півтора мільярда - пільги при ввезенні енергозберігаючого обладнання. А також близько 7 млрл грн - пільги з податку на додану вартість при ввезенні ліків та медичного обладнання. Відчули на собі українці здешевлення ліків? Всі ці гроші - це умовно нараховані податки, які могли б надійти до бюджету. І бути витрачені, наприклад, на закупівлю реальних ліків для хворих на онкологію, туберкульоз, на боротьбу із серцево-судинними захворюваннями. Ці програми профінансовані в бюджеті менше, ніж на половину від потреби", - сказав Калєтнік.

На думку Калетника, податкові пільги мають вводитися тимчасово. Після детального обгрунтування необхідності надання таких преференцій.

Читайте також: Кабмін очікує зменшення надходжень від ПДВ на 5,8% - до 154,58 млрд грн.