ua en ru

Місту-державі Ватикан виповнилося 85 років

11 лютого 2014 р. місту-державі Ватикан виповнилося 85 років. Найменша держава в світі з'явилося в результаті Латеранських угод між Святим Престолом та Італією, укладених 11 лютого 1929.  

11 лютого 2014 р. місту-державі Ватикан виповнилося 85 років. Найменша держава в світі з'явилося в результаті Латеранських угод між Святим Престолом та Італією, укладених 11 лютого 1929.

Від імені Папи Пія XI історичний документ підписав кардинал - держсекретар П'єтро Гаспаррі, а від імені короля Віктора - Еммануїла III - прем'єр- міністр Беніто Муссоліні. Угоди були ратифіковані 7 червня того року. Підписанню угод передували переговори, які велися з 1926 року і ставили метою покласти край конфлікту між Ватиканом та італійською державою, що почався в 1870 році, коли до складу об'єднаної Італії була включена Папська область.

Як і у всіх держав, у Ватикану є свій прапор - жовто-біле полотнище із зображенням тіари і ключів, свій гімн - папський марш, написаний Шарлем Гуно, своя пошта і свої гроші.

Відповідно до Латеранські угоди , 44 гектара римської землі були офіційно визнані суверенною територією . Внаслідок цього Святий Престол став суб'єктом міжнародного права . Створення міста- держави також дозволило Святому Престолу зберігати незалежність від яких би то не було світських властей у світі. У Ватикані знаходиться основна резиденція Папи Римського , тут також розташований ряд керівних органів Католицької Церкви.

Згідно з Основним законом міста-держави Ватикан від 26 листопада 2000 року, який змінив перший такий закон , підписаний Пієм XI в червні 1929 -го , вся повнота законодавчої , виконавчої та судової влади належить Папі.

Проте конкретно судову владу здійснюють від його імені відповідні органи. Це суд Великої пенітенціарії , апеляційний суд (Римська рота) і касаційний суд ( Апостольська сигнатура ) .

Законодавчу владу здійснює Папська комісія у справах міста-держави Ватикану. В даний час її очолює кардинал Джузеппе Бертеллі , що є також губернатором міста-держави.

Нарешті , виконавча влада здійснюється тією ж самою комісією за участю генерального секретаря Губернаторства граду Ватикану (нині - єпископ Фернандо Вергес Альсага ) і віце- генерального секретаря (нині цей пост вакантна). Ці особи, зокрема, координують діяльність різних відомств.

Міжнародними відносинами відає від імені Папи Державний секретаріат, головою якого був недавно призначений архієпископ П'єтро Паролін.

У 2012 році громадянами Ватикану були трохи більше 500 осіб, до яких належав сам Папа , швейцарські гвардійці , кардинали , що живуть в Римі та Ватикані, а також ватиканські дипломати , несучі служіння за кордоном. Тільки 240 громадян Ватикану живуть на його території. У той же час на цій території проживають близько 250 осіб , які не є громадянами Ватикану. Таким чином , реальне населення Ватикану складає приблизно 500 чоловік.

Ватиканське громадянство знаменує не приналежність до якоїсь особливої ​​нації , а є виразом вдячності за особливий статус, пов'язаний зі служінням Святому Престолу. Як тільки людина йде з цієї служби , він позбавляється громадянства.

Вся нерухомість на території Ватикану належить Святому Престолу. Третина території міста -держави забудована : йдеться про собор Святого Петра, залі імені Павла VI , Апостольському палаці , музеях , папських академіях , вокзалі , губернаторстві, пошті, видавництві , редакції газети Osservatore romano, семінаріях та колегіях , церквах і каплицях, поліклініці і ряді інших будівель. Решту території займають площі , двори , паркінги та , звичайно, знамениті Ватиканські сади.