ua en ru

Голосування в РБ ООН по Ізраїлю: напередодні Нетаньяху дзвонив Порошенко і Гройсману

Голосування в РБ ООН по Ізраїлю: напередодні Нетаньяху дзвонив Порошенко і Гройсману Фото: голосування України в РБ ООН по Ізраїлю викликало гнів Нетаньяху

Також перед голосуванням в РБ ООН по Ізраїлю Порошенко міг говорити з Байденом

Напередодні голосування в Раді безпеки (РБ) ООН по Ізраїлю прем'єр-міністр цієї країни Беньямін Нетаньяху дзвонив українським президенту і прем'єру Петру Порошенку та Володимиру Гройсману. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "На рівному місці: чому Україна посварилася з Ізраїлем".

Зазначимо, голосування в РБ ООН відбулося 23 грудня, резолюція №2334, що містить вимогу до Ізраїлю негайно припинити будівництво поселень на суперечливих палестинських територіях, була прийнята 14 голосами при одному, що утримався.

Переговори Нетаньяху з українською владою

За даними РБК-Україна, напередодні розгляду резолюції РБ ООН по Ізраїлю Беньямін Нетаньяху спробував змінити позицію України. Зокрема, у телефонній розмові він обговорив це питання з Володимиром Гройсманом. Втім, офіційно в Кабміні цю інформацію підтвердити відмовляються.

Джерела РБК-Україна в Верховній Раді також повідомили, що ізраїльський прем'єр намагався додзвонитися і Петру Порошенку, але поговорити з президентом України так і не зміг.

Голосування в РБ ООН по Ізраїлю могли обговорити Порошенка з Байденом

У той же час ряд ізраїльських ЗМІ поширив інформацію, що Україна проголосувала за резолюції РБ ООН по Ізраїлю після телефонної розмови Петра Порошенка і віце-президента США Джо Байдена. Однак в Адміністрації президента цю інформацію коментувати не стали.

Нагадаємо, після голосування в РБ ООН по Ізраїлю Нетаньяху скасував візит Гройсмана у країну і заборонив членам свого кабінету спілкуватися з українськими міністрами. Також посла України Геннадій Надоленко та дипредставителей інших країн, що підтримали резолюцію, викликали в МЗС Ізраїлю.