ua en ru

Голик: Нікопольська сонячна електростанція стане найпотужнішою в Україні

Голик: Нікопольська сонячна електростанція стане найпотужнішою в Україні Фото: Юрій Голик (в центрі) і Максим Тимченко (праворуч)

За словами Голика, станція увійде в топ-3 найбільших СЕС по всій Європі

В селі Старозаводське Нікопольського району Дніпропетровської області будується нова сонячна електростанція (СЕС) потужністю 200 МВТ, що забезпечить електрикою 100 тисяч будинків і підприємств. Про це повідомив радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Голік, передає РБК-Україна.

Зокрема, за його словами, ця станція стане найпотужнішою в Україні і увійде в топ-3 найбільших СЕС по всій Європі.

Станція будується спільно приватними інвесторами з Китаю і України - China Machinery Engineering Corporation (CMEC) і ДТЕК. Загальний обсяг інвестицій – 230 млн дол.

Голик: Нікопольська сонячна електростанція стане найпотужнішою в Україні

Згідно з проектом, який стартував навесні цього року, на 400 га, де раніше розташовувався кар'єр, будуть встановлені 750 тис. сонячних панелей загальною потужністю 200 МВт. Тут будуть також змонтовані 80 інверторних станцій з силовими трансформаторами і розподільними пристроями. Модулі китайського виробництва зможуть забезпечити електрикою 100 тис. будинків і підприємств.

Як сказав Голик, цей проект є частиною проекту енергонезалежності України, пріоритетність якого зазначив президент Петро Порошенко. Це вже третя СЕС у Дніпропетровській області, перші дві запущені у Підгірському та Нікополі.

"Дніпропетровська ОДА забезпечує проектів альтернативної енергетики "зелене світло" і повне сприяння. При цьому вони реалізуються без залучення бюджетних коштів", - сказав Голик.

Він також зазначив, що нова СЕС дасть нові робочі місця.

"Ми створюємо безпечні умови, комфортний клімат та прозорі правила гри для бізнесу. З початку збройного конфлікту на Донбасі Дніпропетровщина не втратила жодного інвестора, оскільки кожен з них має можливість працювати. Ми мріємо, щоб в нашому регіоні розвивалася альтернативна енергетика. Останнім часом у цій сфері з'являється все більше інвестпроектів. Ми раді, що такі проекти вкладають кошти, створюються нові робочі місця", - сказав радник голови Дніпропетровської ОДА.

Голик: Нікопольська сонячна електростанція стане найпотужнішою в Україні

"Об'єкт зводимо швидкими темпами, завдяки нашим китайським партнерам - компанії, яка повірила в цей проект. Дякуємо обласній владі, місцевій владі, мешканцям, які підтримали будівництво, - сказав генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко. - Будівництво сонячної електростанції - це підтвердження того, що ДТЕК залишається найбільшим вітчизняним інвестором, який за останні роки вклав мільярди гривень в енергетику України".

"Цей проект особливий. Це великі інвестиції, вкладені на українському ринку, - зазначив генеральний директор компанії China Machinery Engineering Corporation, керівник проекту будівництва сонячної електростанції Цао Цінь. - Наша компанія працює 10 років. Маємо досвід, силу і віру, щоб втілити цей проект".

Завершення будівництва заплановано на початок 2019 року. Після цього станцію підключать до єдиної енергетичної системи України і введуть в експлуатацію.