ua en ru

ДПСУ пропонує знизити ставку ПДВ при внутрішніх операціях в Україні до 7%

Державна податкова служба України (ДПСУ) пропонує знизити ставку податку на додану вартість (ПДВ) при внутрішніх торгівельних операціях в Україні до 7%. Про це йдеться в проекті ліберальної фіскальної реформи ДПСУ, яким володіє видання "Комерсант-Україна".

Сьогодні в Міністерстві фінансів відбудеться обговорення проекту радикальної податкової реформи, підготовленої ДПСУ. Документ під назвою "Концептуальні зміни податкової системи" перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський і заступник голови ДПС Андрій Ігнатов представлять для обговорення відомствам, галузевим асоціаціям і експертам.

Згідно з проектом, ДПСУ пропонує реформувати податок на прибуток, але знизити ПДВ. Замість 20-процентної ставки буде стягуватися 12% - при імпорті для всіх видів послуг і галузей, які відносяться до природних монополій, і до 7% - при внутрішніх операціях.

Різні ставки для імпорту та вітчизняної продукції приведуть до міжнародного конфлікту України з СОТ, попередили в ДПСУ.

"Імпортованим в Україну товарам не може надаватися менш сприятливий режим, ніж товарам національного походження", - підтвердили виданню в Держмитниці. Але якщо Україна все ж знизить ставку ПДВ, це призведе до втрат бюджету в 73,5 млрд грн.

Податківці вже знайшли способи, як компенсувати ці втрати і отримати від бізнесу 98,2 млрд грн. Найбільш несподівана пропозиція - введення податку з обороту в розмірі 2,5% при зниженні через півроку до 2%. Цей компенсатор дасть найбільший обсяг надходжень - майже 54 млрд грн (експортери заплатять 17,8 млрд грн, а внутрішні споживачі - 36 млрд грн).

Ще 24,5 млрд грн буде зекономлено на відшкодування ПДВ, а 14,3 млрд грн - отримано від детінізації. За словами джерела видання в уряді, "відмивання грошей через "податкові ями" і конвертаційні центри коштує бюджету половину ставки від ПДВ. "Тобто на вході 20%, а на виході вже 10%. Саме це неофіційна ставка ПДВ. І податківці про це знають. Рано чи пізно така ситуація призвела б до колапсу бюджету, - пояснює співрозмовник видання необхідність реформи. - Але чому вони вважають, що детінізація спрацює, ніхто в службі пояснити не може".

Одночасно будуть скасовані всі пільги по сплаті податку на прибуток (2,1 млрд грн) і ПДВ (5,6 млрд грн), який зараз не платять з лікарських засобів, послуг освіти, преси, зернових. "Надалі очікується приріст надходжень до бюджету за рахунок різкого зростання доданої вартості - близько 40 млрд грн в рік, починаючи з 2014 р.", - впевнені в ДПСУ.

Одночасно буде підвищена плата за використання надр для високорентабельних і монопольних галузей: ставка на вугілля марки Т підніметься до рівня вугілля марки А, а податок на видобуток залізної руди підвищиться в 30 разів.

Нагадаємо, в Україні з 1 липня 2012 р. набули чинності зміни до Податкового кодексу. Згідно з поправками, спрощена процедура реєстрації платником ПДВ: скасована норма про необхідність формування протягом останнього року 50% поставок на користь платника ПДВ.