ua en ru

ДПСУ пропонує зобов'язати підприємства класу lux використовувати касові апарати

Державна податкова служба України (ДПСУ) пропонує зобов'язати підприємства класу lux використовувати касові апарати. Про це йдеться в проекті закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо подальшого вдосконалення адміністрування податків і зборів", повідомляє прес-служба ДПСУ.

Передбачено зниження ставок для малих і середніх підприємств: платники єдиного податку 5 і 6 групи платити не 7 і 10%, а лише 5 і 7% відповідно. Крім того, для цих категорій підприємців скасовані обмеження за кількістю найманих працівників.

До того ж платники другої групи будуть звітувати перед ДПСУ раз на рік, а не щокварталу, як зараз. У законопроекті також передбачено введення електронної форми заповнення заяви про перехід на спрощену систему оподаткування.

Законопроектом запропоновано обов'язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій стосуватися виключно платників податків, що знаходяться на 3-6 групі єдиного податку. Ці підприємства вже працюють із застосуванням касових апаратів, законопроект спрямований на встановлення більш жорстких вимог до застосування РРО підприємствами групи luxury (а саме реалізаторів цінних годинників, ювелірних виробів, коштовної побутової техніки і т.д.). За словами фахівців податкової, таке нововведення стане першим кроком до введення податку на розкіш.

У законопроекті не передбачено право ДПСУ самостійно списувати кошти з рахунків компаній, які мають податковий борг. Також податкова не матиме права забирати власність платника податку, що перебуває в податковій заставі. Такі операції будуть здійснюватися, як і зараз, виключно за рішенням суду. Крім цього, в законопроекті не йдеться про ліквідацію податкових пільг.
Читайте також: Кабмін пропонує скасувати пільги з податку на прибуток для підприємств енергетики.