ua en ru

ДМС України підтвердила українське громадянство кримського активіста Кольченко, - омбудсмен

Державна міграційна служба України (ДМС) підтвердила українське громадянство кримського активіста Олександра Кольченко, який був затриманий в Криму російськими правоохоронними органами і зараз незаконно утримується на території РФ. Про це йдеться в повідомленні прес-служби уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської.

Як повідомляється, у зв'язку з появою останнім часом в російських ЗМІ інформації ФМС Росії про те, що Олександр Кольченко є громадянином РФ і не перебуває в громадянстві України, український омбудсмен звернулася в Державну міграційну службу України з проханням надати інформацію про приналежність Олександра Кольченко до громадянства України.

"Державна міграційна служба України поінформувала, що у відповідності з Законом України "Про громадянство України" Олександр Кольченко є громадянином України, та місце його проживання зареєстроване на території Автономної Республіки Крим", - сказано в повідомленні.

28 січня Київський суд Сімферополя відмовив Олександр Кольченко у збереженні українського громадянства, посилаючись на те, що він вчасно не подав заяву про це.

"Таким чином, влада Російської Федерації порушили базові принципи законодавства України про громадянство, зокрема, неможливість позбавлення громадянина України громадянства України та збереження громадянства України незалежно від місця проживання громадянина України, що зазначено у статті 2 цього закону. Крім того, згідно з міжнародним законодавством лише держава Україна може прийняти рішення про позбавлення громадянина України громадянства України", - заявили в прес-службі.

Нагадаємо, кримський активіст Олександр Кольченко був заарештований в Сімферополі 16 травня 2014 року і етапований у Москву, в СІЗО "Лефортово". Його, як і українського режисера Олега Сенцова, звинувачують в організації та участі у терористичному співтоваристві, підготовці теракту на території півострова.