ua en ru

Світовий тіньовий банкінг у 2012 р. виріс на 7% - до 71 трлн дол

Глобальний тіньовий банківський сектор виріс в 2012 р. на 5 трлн дол. (+7%) до 71 трлн дол. і склав 117% валового внутрішнього продукту (ВВП), повідомляється в листопадовому доповіді Ради з фінансової стабільності (FSB) при G20 "Глобальний моніторинг тіньового банкінгу - 2013".

Глобальний тіньовий банківський сектор виріс в 2012 р. на 5 трлн дол. (+7%) до 71 трлн дол. і склав 117% валового внутрішнього продукту (ВВП), повідомляється в листопадовому доповіді Ради з фінансової стабільності (FSB) при G20 "Глобальний моніторинг тіньового банкінгу - 2013".

За визначенням FSB, тіньова банківська діяльність - це система кредитного посередництва фінансових інститутів поза рамками регульованою банківської системи. У зв'язку з цим обсяг тіньового банкінгу оцінюється на основі активів небанківських кредитних організацій. Дослідження FSB зачіпає 25 юрисдикцій і єврозони в цілому (всього 42 країни), в результаті чого охоплення моніторингу склало 80% світового ВВП і близько 90% активів світової фінансової системи.

"Кредитне посередництво через небанківські канали може мати важливі переваги та сприяти розвитку реального сектора економіки. Але також це може стати джерелом системного ризику, особливо якщо вони структурно організовані для здійснення банківських функцій і коли їх взаємозв'язок із звичайною банківською системою сильний", - пояснюють автори доповіді. Тобто термін "тіньової" не означає неофіційний або незаконний статус суб'єктів цього сектора. Мова йде про альтернативний характер їх функціонування в порівнянні з більш жорстко контрольованим і тому схильним до менших ризиків банківських сегментом.

Якщо у світі на банки припадає близько 47% фінансових активів, на пенсійні і страхові фонди, центробанки і державні фінансові інститути - в сукупності близько 30%, то на тіньовий банкінг - 24% від обсягу глобальний фінансових активів і 117% ВВП 42 досліджуваних країн. У 2002 р. його частка у ВВП становила 87%, напередодні кризи в 2007 р. - 124%.

По структурі найбільша частка тіньового банкінгу припадає на пайові інвестиційні фонди (15%), фонди облігацій (12%), на брокерсько-дилерський сектор (12%), структуровані (гібридні) фінансові інструменти (8%, у США - 35%), фінансові компанії (8%), фонди грошового ринку (6%) та ін.

На США і ЄС припадає 68% світового тіньового банкінгу. При цьому в США тіньовий банкінг вже перевищує по своїй частці у фінансових активах банківський сектор (37% проти 25%).

В Індії, Туреччині, Індонезії, Аргентині, Росії і Саудівській Аравії частка тіньового банкінгу поки залишається відносно невеликою (менше 20% ВВП). Тим не менше цей сектор продовжує швидко зростати. У багатьох розвинених країнах частка активів таких організацій у фінансовій системі збільшується і вже перевищила в 2012 р. позначку в 20%.

За словами керівника комітету по оцінці загроз у складі FSB Огюстена Карстенса, збільшувати регулювання банків недостатньо, щоб впоратися з викликаними кризою слабкостями фінансової системи.

"Тіньовий банкінг продовжує адаптуватися і змінюватися, і щорічний моніторинг ставить за мету мінімізувати нові ризики для фінансової системи", - повідомив Карстенс.

Рада з фінансової стабільності була створена в квітні 2009 р. країнами "групи двадцяти" і Єврокомісією на базі форуму фінансової стабільності. Штаб-квартира організації знаходиться в Базелі.