ua en ru

Глобальні фонди розпродають запаси золота

Глобальні фонди розпродають запаси золота. Про це пише "Комерсант-Україна".

Так, в кінці минулого тижня SPDR Gold Trust, найбільший у світі фонд, що інвестує в золото, повідомив про те, що запаси, що знаходяться у нього під управлінням, опустилися до мінімальної позначки з 13 лютого 2009 р. За тиждень фонд продав 4 т золота, в результаті чого його активи знизилися до 935 т. З початку року активи фонду знизилися на 415 т - це найсильніше і тривале падіння показника за всю історію фонду.

Виведення коштів клієнтами торкнулося більшості ETF (біржових індексних фондів), інвестиційна декларація яких орієнтована на золото. За даними агентства Bloomberg, активи під управлінням таких фондів знизилися з початку року на 593 т, до 1806 т - це мінімальне значення з травня 2010 р. Другий за величиною активів фонд Gold Holdings of ETF Securities з початку року продав більше 45 т, скоротивши активи до 281 т - мінімального значення з лютого 2011 р. Сукупні втрати ETF перевищили золоті запаси Індії, займають 11-е місце в світі.

Основною причиною падіння привабливості золота стали дефляційні побоювання, викликані обіцянкою глави ФРС Бена Бернанке приступити до згортання програми монетарних стимулів економіки. За словами портфельного керуючого Allianz Investments Олега Попова, золото сприймається інвесторами як інструмент захисту від інфляції, тому при зниженні інфляційних очікувань попит на нього починає знижуватися.

Читайте також: Ціна золота в Лондоні сьогодні досягла максимального значення за три дні - 1286 дол./унція

Навіть з урахуванням зростання на 5% в липні ціна золота з початку року впала на 23%, до 1290 дол. за унцію. Востаннє так швидко метал знецінювався в кінці 1981 - початку 1982 року, тоді ціни впали на 25%, до 320 дол. "Багато інвесторів, бачачи, що їх вкладення не працюють, приймають рішення вийти з фондів через страх втратити ще більше", - пояснює портфельний керуючий російської компанії "Сбербанк Управління Активами" Юрій Морогов. За словами керуючого портфелем українського фонду "Кінто Казначейський" (золото займає 14,96% в його активах) Павла Ільяшенко, зниження вартості сертифікатів фонду на 6,52% в основному було викликано саме різким падінням цін на золото.

В Україні виключно з цим благородним металом працює тільки ЗНПІФ "Перший золотий". За даними КУА "Райффайзен Аваль", на 19 червня у фонді знаходилося 532,19 унцій золота вартістю 5,86 млн грн. Однак 16 липня КУА оголосила про достроковий викуп сертифікатів фондів у зв'язку з небажанням продовжувати ліцензію, термін дії якої закінчується 15 жовтня 2013 р. Дізнатися у керівництва фонду "Перший золотий" динаміку відтоку-припливу коштів вчора не вдалося. Президент ІГ "Універ" Тарас Козак сказав "Комерсант-Україна", що, за його інформацією, у фонду "Перший золотий" "не було золота, а були "золоті депозити". "Це коли банк відкриває рахунок, ви кладете на нього гроші, купуючи золото. Від того, як змінюється вартість золота, зростає або падає вартість фонду", - пояснює він. Пан Козак каже, що у їх фонду "Скіф: Фонд Золота" також немає в наявності "фізичного золота в сховищі". І обіцяє, що метал у фонді з'явиться лише в 2014 р., коли закон дозволить створення спеціалізованих фондів.