ua en ru

Глави МВС ЄС прийняли механізм швидкої зупинки безвізового режиму

Глави МВС ЄС прийняли механізм швидкої зупинки безвізового режиму Фото: глави МВС ЄС зупинять безвізовий режим

Процедура зупинки безвізового режиму буде також поширюватися на Україну

Міністри внутрішніх справ країн Європейського союзу у п'ятницю, 20 травня, ухвалили рішення про так зване екстрене гальмування, що дозволить ЄС зупинити безвізовий режим для турецьких громадян та інших національностей, якщо були порушені основні умови. Про це повідомляє AFP.

"Гальмування" дозволить країнам ЄС зупинити безвізовий режим, якщо велика кількість громадян Туреччини або інших країн залишаться в ЄС нелегально або якщо буде отримано багато запитів на надання притулку туркам.


Процедура "екстреного гальмування" буде стосуватися і України, після того, як ЄС надасть нашій країні безвізовий режим.

Законодавча пропозиція повинна бути опублікована Єврокомісією, а після - схвалена Європарламентом і Радою ЄС.

"Я радий, що ми сьогодні домовилися про механізм, що полегшує боротьбу зі зловживанням", - повідомив міністр з міграції Нідерландів Клаас Дійкгоф.

Нагадаємо, безвізовий режим з ЄС є однією з ключових вимог Анкари в обмін на повернення мігрантів з Греції. Спірну угоду ЄС підписав, прагнучи стримати потік мігрантів, з якими Європа вже тривалий час намагається впоратися.

Туреччина повинна відповідати цілому ряду з 72 критеріїв, - починаючи від біометричних паспортів, закінчуючи повагою прав людини - які були встановлені Брюсселем і Анкарою під час перших обговорень 90-денного безвізового режиму в шенгенську зону.

Каменем спотикання на шляху до підписання угоди стали антитерористичні закони, в які президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган відмовляється вносити зміни, як того вимагає Брюссель.

Раніше Туреччина погрожувала вислати мігрантів в Європу у випадку неотримання безвізового режиму.