ua en ru

Глава ВТБ вважає прийнятною ціну на нафту в 100 дол./бар. для виконання російського бюджету в 2012 р

Глава банку ВТБ Андрій Костін вважає прийнятною для виконання бюджету РФ в 2012 р. ціну на нафту в 100 дол./бар., При цьому ціну в 115 дол./бар. він назвав "накопичувальної". Таку думку він висловив в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму.

За його словами, бюджет РФ буде зведений з мінімальним дефіцитом (порядку 1,5%) у випадку, якщо середньорічна ціна на нафту складе 100 дол./бар. "Це (мінімальний дефіцит) в сформованих умовах є великим досягненням", - сказав він, зауваживши, що при таких цінах на нафту не вдасться наростити резервні фонди Росії. "Однак з точки зору забезпечення фінансової стабільності держави така ціна не виведе її з-під контролю", - підкреслив А.Костін.

При цьому він висловив думку, що для фінансування розширеної соціальної програми державі потрібно буде знайти додаткові джерела, серед яких він вбачає гарантії під кредити провідним російським підприємствам, докапіталізацію російських банків і заходи з підтримки зайнятості. Також він зазначив, що Банк Росії повинен буде в цьому випадку вжити додаткових заходів щодо поліпшення ліквідності банківського сектора."Це ті заходи, які держава успішно використала у 2008-2009 рр.", - Нагадав він, відповівши при цьому, що "вони дозволили навіть при різкому падінні ВВП забезпечити і рівень зайнятості, і нормальне функціонування банківського сектора, і уникнути банкрутств".

Нагадаємо, в оновленому прогнозі Міністерство економічного розвитку підвищило середньорічну ціну на нафту марки Urals на 15 дол - до 115 дол./бар. За прогнозом відомства, це дозволить виконати російський бюджет з дефіцитом в 0,1% ВВП проти раніше планованого 1,5% ВВП. Однак в останні місяці ціни на нафту значно впали і торгуються зараз на рівні 92,11 дол./бар.