ua en ru

Глава Світового банку: Видача чергового траншу фінансової допомоги Греції лише тягне час

Недавня видача чергового траншу фінансової допомоги Греції лише тягне час. Таку думку сьогодні висловив президент Світового банку (СБ) Роберт Зеллік, передає Reuters. Він заявив, що не впевнений в тому, що Греції потрібен ще один транш фінансової допомоги. Разом з тим, Зеллік додав: "Ще рано робити якісь висновки, частково ситуація буде залежати від того, які дії зробить сама Греція".

При цьому на думку Зелліка, ряд інших країн єврозони, охоплених кризою, зокрема, Італія, Іспанія та Португалія не потребують фінансової допомоги. Основним методом розв'язання кризи Зеллік назвав прискорення економічного зростання.

Крім того, глава СБ вважає, що представники США повинні зайняти керівні позиції в ряді міжнародних установ. Він зазначив, що очолити ВБ після нього також повинен американець. "Я б хотів, щоб США відчули відповідальність за міжнародну систему. Тому, якщо з'явиться гідний кандидат з Америки, я вважаю, це буде добре і для США, і для банку", - підкреслив він.

Нагадаємо, 15 лютого 2012 р. Зеллік оголосив, що 30 червня 2012 р., після закінчення свого п'ятирічного терміну на посту глави Світового банку, піде у відставку. За цей час організація надала рекордну фінансову допомогу країнам, що розвиваються в розмірі 247 млрд дол. Крім того, банк провів перше загальне збільшення капіталу за 20 років.

Світовий банк є одним із джерел фінансової і технічної допомоги, що надається країнам, що розвиваються. Світовий банк складається з двох організацій розвитку, що належать 187 країнам - членам Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) і Міжнародна асоціація розвитку (МАР). Мета МБРР - скорочення масштабів бідності в країнах з середнім рівнем доходу і в кредитоспроможних країнах з низьким рівнем доходу, в той час як увагу МАР зосереджено на найбідніших країнах світу. Штаб-квартира заснованого в 1944 р. Світового банку розташована в м. Вашингтон (США). У Світовому банку, що має більше 100 представництв по всьому світу, працюють більше 10 тис. чоловік.