ua en ru

Голова Волинської ОДА оцінив запаси бурштину в області в 4 млрд доларів

Голова Волинської ОДА оцінив запаси бурштину в області в 4 млрд доларів Фото: Володимир Гунчик розповів про вирішення проблеми з незаконним видобутком бурштину

За словами Володимира Гунчика, рішення проблеми з незаконним видобутком каменю можливе через створення ринку бурштину в Україні

Голова Волинської обласної державної адміністрації ОДА)
Володимир Гунчик вважає, що боротьба влади області з незаконним видобутком бурштину на всіх рівнях є стримуючим фактором, а не вирішенням проблеми. Про це він розповів в інтерв'ю виданню "Тиждень".

"У нас немає такої ситуації (з незаконним видобутком бурштину, - ред.), як у Житомирській та Рівненській областях. Ви не побачите масштабних місячних пейзажів. Хоча північ області - це янтарна територія. А запасів у нас, за ринковими цінами, приблизно на 4 млрд доларів. Відкриті родовища посилено охороняють правоохоронці та громадські активісти. І спроби протягом року почати незаконно видобувати бурштин влади всіх рівнів зупиняє. Сформована робоча група з силовиків. Але все це стримуючий фактор", - зазначив він.

За словами Гунчика, вирішення проблеми можливе через створення ринку бурштину в Україні.

"Коли люди будуть розуміти, що його можна продати офіційно за $3, то не будуть шукати перекупників. Перший крок уже зробили: повернули в держвласність "Бурштин України". Незважаючи на спроби взяти/не взяти закон, можна користуватися законом про надра. Треба дати можливість врегулювати ситуацію в поле отримання ліцензій. Держава зробила наступний крок: прийняла постанову, яка регламентує отримання дозволу: спочатку Мінприроди та Мінекології з комісіями вивчають того, хто подав заявку, наскільки він здатний займатися видобутком, і тільки потім спускають документи на рівень обласної ради", - розповів голова Волинської ОДА.

Раніше, за його словами, було навпаки: все оформляли на місці, а нагорі - лише формальність. Зараз аналіз роблять фахівці.

Нагадаємо, 4 березня у Закарпатській області поліція вилучила 300 кг контрабандного бурштину вартістю майже 200 млн гривень.