ua en ru

Глава Венесуели Мадуро оголосив про підвищення мінімальної зарплати

Глава Венесуели Мадуро оголосив про підвищення мінімальної зарплати Фото: Ніколас Мадуро обіцяє більші зарплати

"Мінімалка" в країні може зрости на 60%

Президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив про підвищення мінімальної заробітної платні в країні на 60%. Про це повідомляє DW.

"Я повинен подбати про те, щоб народ мав роботу, освіту, здоров'я та притулок", - наголосив він.

Зазначено, що у своєму традиційному недільному телезверненні Мадуро виступив на захист соціальної політики уряду. Він розраховує, що за допомогою підвищення мінімальної зарплатні та збільшення харчової допомоги для населення базовий дохід венесуельців зросте до 200 тисяч боліварів.

Насправді ж підвищення мінімальної зарплатні навряд чи призведе до полегшення важкої продовольчої кризи в країні, адже через найвищий рівень інфляції у світі, який очікується цього року на рівні 2000%, мінімальна зарплатня в Венесуелі - 65 тисяч боліварів - відповідає близько 80 євро за офіційним курсом обміну. Однак через дефіцит іноземної валюти її курс на чорному ринку в кілька разів вищий і базовий дохід у 200 тисяч боліварів за ним ледь перевищуватиме 40 євро.

Водночас очільник Венесуели і надалі демонструє непримиренне ставлення до опозиції, яку він звинувачує в підбурюванні до насильства.

"Вони мають бути у в'язниці", - висловився Мадуро про опозиційних політиків.

Заява очільника країни пролунала на тлі масових протестів, які тривають у Венесуелі від початку квітня.

Нагадаємо, внаслідок кривавих зіткнень між протестувальниками і поліцією в країні загинуло понад 30 людей, ще 500 поранено. Демонстранти звинувачують уряд у створенні диктатури та вимагають звільнення політичних в'язнів. У понеділок, 1 травня, в Венесуелі заплановані великі демонстрації, до яких закликали і влада, і опозиція.