ua en ru

Голова ВАСУ розкритикував деякі положення судової реформи

Питання до судової реформи виникають з виконанням норм закону про первинне кваліфікаційне оцінювання суддів, передбачене п. 6 прикінцевих та перехідних положень закону "Про забезпечення права на справедливий суд". Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив голова Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) Олександр Нечитайло.

Він нагадав, що, згідно з положеннями даного закону, всі судді України повинні будуть підтвердити свою відповідність займаним посадам за результатами спеціальної процедури, яка включає в себе оцінку професійної кваліфікації судді.

Однак, зазначив Нечитайло, в тексті присяги зобов'язання судді вершити правосуддя кваліфіковано з'явилося лише з дня вступу в силу нової редакції закону "Про судоустрій і статус суддів". "До цього присяга такого положення не містила. А адже саме присягу старого зразка давали судді, що підлягають первинному кваліфікаційниму оцінюванню", - підкреслив він.

За словами голови ВАСУ, судді не проти кваліфікаційного оцінювання, але його можливі наслідки у вигляді звільнення судді повинні застосовуватися тільки у відношенні тих критеріїв, які суддя зобов'язався дотримуватися, даючи присягу.

"Не можна звільнити суддю за порушення присяги, яку він не давав. Це буде порушенням ст. 58 Конституції, яка забороняє надання закону зворотної сили у випадках, підсилюють або розширюють відповідальність особи. У цьому зв'язку організація іспиту з метою визначення рівня професійних знань судді, який отримав цей статус до внесення відповідних законодавчих змін, викликає сумніви", - резюмував Нечитайло.

Нагадаємо ,30 березня Нечитайло був переобраний головою ВАСУ.