ua en ru

Глава "Укргідроенерго": АМКУ застосував неправильний підхід при оцінці монополістів на енергоринку

Антимонопольний комітет України (АМКУ) застосував неправильний підхід для оцінки монопольного становища при проведенні комплексного дослідження енергоринку. Про це повідомив журналістам генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

"Ми надали відповідь АМКУ. Мені здається, що методика була некоректна. І вироблення з нас не взяли середньостатистичне, а за 2013 рік. А 2013 рік у нас був по виробленню найбільший, скажімо, за 100 років, тому що паводок був великий", - сказав глава компанії.

Він нагадав, що в 2013 році "Укргідроенерго" вироблено майже 14 млрд кВт год електроенергії порівняно з 6,5 млрд в 2015 році. "Тобто мені здається, за статистикою взяли неправильні дані, і сам підхід був неправильний за оцінкою монополістів", - сказав Ігор Сирота.

Глава "Укргідроенерго" зазначив, що у компанії немає домінуючого положення на ринку. "Я не вважаю, що монополістом є державна компанія "Укргідроенерго", яка працює за заявкою диспетчера і яка є компанією, яка регулює робочу потужність. Ми не прямий виробник, ми не працюємо в базі. Ми самі себе не регулюємо", - пояснив він.

"Тариф у нас затверджено НКРЕКП, а графік складає "Енергоринок". Тобто ми не суб'єкт, який самостійно приймає рішення", - додав Ігор Сирота.

У свою чергу бізнес-лідер компанії ContourGlobal, що контролює "Краматорськтеплоенерго", Іван Чонков додав, що "дуже часто слово "монополіст" використовується не за призначенням".

"Ні "Енергоатом", ні ДТЕК, ні "Укргідроенерго" не є монополістами", - сказав експерт.

За його словами, "гідроенергія в процентному вираженні віддає "зневажливо мало" порівняно з тим же "Енергоатомом", частка якого у виробленні електроенергії в 2015 році досягла 56%. "Але навіть 56% виробництва не є ознакою монопольного панування на ринку. "Енергоатом" використовує свої потужності, тому що він найдешевший і затребуваний, але теплова енергетика має можливості, які зараз не використовуються. Зараз вона дає близько 30%, а два роки тому давала під 50%", - нагадав Іван Чонков.

За словами експерта, ознака монополії - "це коли ти диктуєш умови ринку". "А умови ринку не може диктувати монополіст, який регулюється", - продовжив він. "НКРЕКП визначає тариф для "Енергоатому", "Укргідроенерго" та опосередковано навіть для ДТЕК або "Центренерго", і цей тариф зазвичай не задовольняє виробника", - підкреслив Чонков. "Їх можуть назвати монополістами, але вони глибоко залежні від держави. Так, у них величезна вага на ринку, але Україна якраз має пишатися такими потужними виробниками, які, по суті, збалансовані", - сказав представник іноземного інвестора.

Іван Чонков підкреслив, що між генераціями існує конкуренція. "Кожен хоче продавати більше. Наскільки більше ти продаєш, настільки ти ефективніший", - сказав він. За його словами, електростанції зацікавлені в модернізації і якісних ремонтах, щоб запропонувати ринку потужності для завантаження.

"АЕС і ТЕС не можна тримати з дуже маленькою маржею. Рентабельність у них прикро низька. Це не дозволяє підприємствам впроваджувати інновації і нові технології, інвестиційні програми. Це дуже важливо і для атомної промисловості, де з'явився другий постачальник ядерного палива", - сказав він.

За даними ЗМІ, АМКУ в кінці грудня завершив комплексне дослідження на ринках електроенергії та енергетичного вугілля. Зазначалося, що ознаки монополізму виявлені у "Енергоатома", "Укргідроенерго" і ДТЕК, і компаніям дали місяць для доказу наявності між ними конкуренції.