ua en ru

Голова ЦВК прогнозує труднощі при встановленні результатів в ОВК №30 і №50

Голова ЦВК прогнозує труднощі при встановленні результатів в ОВК №30 і №50 Джерело фото:telegraf.com.u
Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський прогнозує труднощі при встановленні результатів виборів Верховної Ради, які відбулися 26 жовтня, в округах №30 (Дніпропетровська область) і №50 (Донецька область).

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський прогнозує труднощі при встановленні результатів виборів Верховної Ради, які відбулися 26 жовтня, в округах №30 (Дніпропетровська область) і №50 (Донецька область). Про це Охендовський повідомив 6 листопада на зустрічі з делегацією Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі, передає прес-служба ЦВК.

Під час зустрічі спостерігачами БДІПЛ ОБСЄ було поставлено запитання щодо можливих причин розбіжностей між наявними у них протоколами окремих дільничних виборчих комісій ОВО № 30 і № 50 і тими даними щодо змісту відповідних протоколів, які відображені на офіційному веб-сайті ЦВК.

За словами Охендовського, комісія також вкрай стурбована такими розбіжностями.

"Окремі протоколи дільничних комісій, подані разом з протоколами окружних комісій, мають ознаки підробки. У Цвк не було ніякого іншого варіанту дій, окрім прийняття рішення про повторний підрахунок голосів виборців на 5 ділянках ОВО №30 і 16 ділянках ОВО №50. Причому ми також звернули увагу, що на останніх була зафіксована зовсім аномальна явка виборців набагато вище, ніж у середньому по округу №50", - зазначив Охендовський.

Однак, за його словами, ніхто з членів ЦВК навіть не здивувався, коли законні рішення комісії про повторний підрахунок голосів були скасовані рішеннями судів, які вже вступили в законну силу.

"Тепер встановити дійсні результати виборів у цих двох округах буде набагато важче", - зазначив глава ЦВК.

"Фактично, таким чином суди змушують Центральну виборчу комісію встановити недостовірні результати виборів народних депутатів України. На цей час я не можу сказати, яким буде рішення комісії щодо цих округів, тому що ЦВК є колегіальним органом. Але абсолютно очевидно, що ми робили і будемо робити все від нас залежне, щоб народними депутатами України стали лише ті кандидати, які отримали більшість голосів виборців 26 жовтня", - додав він.

Нагадаємо, до 10:00 7 листопада Центральна виборча комісія опрацювала 99,96% протоколів з результатами голосування на виборах Верховної Ради, які пройшли 26 жовтня.