ua en ru

Глава Ради Європи закликав не допустити виходу РФ з організації

Глава Ради Європи закликав не допустити виходу РФ з організації Фото: Турбйорн Ягланд (flickr.com/parliamentaryassembly)

Ягланд вважає, що можливий вихід РФ зі складу РЄ може спровокувати розпад правової системи на всьому континенті

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд закликає не допустити вихід Російської Федерації з організації. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на російські ЗМІ.

За його словами, "Європі потрібна Росія, а Росії потрібна Європа".

"Моя думка добре відома: Росія є частиною Європи і займає своє місце в цій унікальній загальноєвропейській організації. Ми потрібні один одному: Європі потрібна Росія, а Росії потрібна Європа", - підкреслив він і додав, що членство у Раді Європи добре позначається на розвитку бізнесу, торгівлі, культурних зв'язків, спорту, а також допомагає боротися з тероризмом і злочинністю.

Ягланд заявив, що поінформував комітет міністрів 47 держав - членів РЄ про підготовку бюджету на 2019 рік без урахування фінансового внеску з боку Росії. Він підкреслив, що мова не йде про те, що організації потрібно російське фінансування. За словами генсека РЄ, питання полягає у тому, чи відноситься Росія "до європейської сім'ї націй".

Також він додав, що рішення про членство Росії - справа термінова і важлива, оскільки інші держави, що входять до Ради Європи, вже незабаром повинні домовитися про долю Росії в організації.

"Ще не надто пізно, щоб запобігти Ruxit (по аналогії з Brexit, - ред.). Я закликаю наші уряди серйозно поставитися до своєї ролі і знайти вихід із ситуації", - сказав генсек організації.

Також Ягланд вважає, що можливий вихід Росії зі складу Ради Європи може спровокувати розпад правової системи на всьому континенті.

"Європейська конвенція з прав людини визначає суспільний порядок для всього континенту, і якщо почати допускати вихід країн-членів (РЄ, - ред.), то цей крок може стати першим на шляху до розпаду цього громадського порядку", - заявив він.

Нагадаємо, Ягланд заявив, що російська делегація не заявить про свою участь у роботі Парламентської асамблеї Ради Європи в наступному році.

Як писало РБК-Україна раніше, ПАРЄ 9 жовтня не знайшла голосів для зміни санкційних правил і відклала рішення цього питання на наступний рік. Таким чином, проект резолюції ПАРЄ, яка створювала умови для повернення росіян, так і не був прийнятий. Його повернули до комітету.