ua en ru

Глава "Роснафти" допустив падіння ціни на нафту до 10 доларів

Глава "Роснафти" допустив падіння ціни на нафту до 10 доларів Фото: Ігор Сєчін

Сечин вважає, що ціни на нафту можу впасти з-за фінансових спекулянтів

Глава "Роснафти" Ігор Сєчін заявив, що із-за фінансових спекулянтів ціни на нафту можуть впасти до 10 доларів за барель. Про це він заявив в ході International Petroleum Week в Лондоні, передають російські ЗМІ.

"Треба визнати, що ми недооцінили той факт, що фінансові учасники ринку не знають обмежень у вирішенні своїх чисто фінансових завдань і готові тестувати будь-які цінові рівні - 27 доларів у січні, наприклад, і аж до 10 доларів за барель", - сказав Сєчін.

За словами Сечіна, основним бенефіціаром кризи стали фінансові гравці, а не споживачі. "Очевидно, що це не споживачі, так як нинішні ціни на нафтопродукти знизилися в середньому лише менш ніж на 20%, а фінансові гравці, які поки не перенаправили вивільнені в результаті падіння інвестицій у галузь 250-300 млрд доларів у проекти в інших галузях економіки", - заявив він.

Глава компанії вважає, що дисбаланс попиту і пропозиції на нафту може знизитися до кінця 2016 року, а до кінця 2017 можливий дефіцит до 0,5 млн барелів на добу. "Процес балансування ринку можуть істотно уповільнити вплив ще двох ключових факторів. З одного боку, це можливість додаткового збільшення пропозиції нафти ОПЕК, а з іншого - додаткові поставки нафти з США у разі введення пробурених, але не закінчених гідророзривом свердловин, які оцінюються нами в 0,5 млн барелів на добу", - додав він.

Нагадаємо, міністр фінансів РФ Антон Силуанов повідомив, що доходи бюджету Росії знизяться в цьому році на суму від 2-х до 2,5 трильйона рублів, якщо середньорічна ціна на нафту збережеться на рівні 30 доларів за барель.