ua en ru

Голова профільного комітету ВР готує звернення до КСУ щодо оприлюднення тексту договору з Shell про видобуток сланцевого газу

Голова комітету Верховної Ради України (ВР) з екологічної політики звернулася до Генерального прокурора з поданням про порушення прав народних депутатів в частині не надання інформації про угоду з видобутку сланцевого газу. Про це на брифінгу повідомила глава профільного комітету екологічної політики, депутат фракції "Свобода" Ірина Сех.

"Уряд підписав договір з "Надра Юзівська" і Shell на видобуток сланцевого газу в Україні. Як депутат, я направила запит на надання тексту угоди .... Ми готуємо звернення в Конституційний суд про неконституційність деяких положень закону про розподіл продукції ... Ми наполягаємо на тому, що ця угода кулуарна, вона не відповідає інтересам українського народу", - заявила вона.

За її словами, профільний міністр Олег Проскуряков надав документ про те, що угода секретна: "Саме такий гриф дан цією угодою. Гриф був наданий 11 лютого на таємному засіданні уряду".

Депутат підкреслила, що це порушення Конституції і законів України: "Адже Верховній Раді України не надали інформацію. Це порушення Конституції, це порушення закону про статус народного депутата. Згідно УПК, це перешкода діям депутатів. Тож я звернулася до Генерального прокурора України про порушення прав народного депутата".

Читайте також: Shell почне видобувати сланцевий газ в Україні тільки після "екологічного аудиту", - Проскуряков.