ua en ru

Глава уряду Лівії Алі Зейдан звільнений

Глава лівійського уряду Алі Зейдан, захоплений кількома годинами раніше озброєними людьми, звільнений.

Глава лівійського уряду Алі Зейдан (на фото), захоплений кількома годинами раніше озброєними людьми, звільнений. Про це повідомляє телеканал BBC з посиланням на джерела в уряді Лівії.

Як стало відомо, група колишніх повстанців звільнила прем'єр-міністра після декількох годин утримання, став відплатою за його роль в отриманні американською владою дозволу на затримання в Тріполі активіста Абу Анаса аль-Лібі, підозрюваного у зв'язках з угрупуванням "Аль-Кайєда" і розшукуваного за підозрою у причетності до вибухів американських посольств в Кенії і Танзанії в 1998 р.

Пізніше уряд підтвердив факт звільнення прем'єра. Цю ж інформацію підтвердило джерело в службах безпеки країни.

Довгий час залишалося незрозумілим, хто саме викрав прем'єра і був останній викрадений або ж все-таки заарештований. За наявними даними, група, яка викрала прем'єра, дійсно складається з колишніх повстанців, але має тісні зв'язки з урядом.

Справа в тому, що через два роки після повалення режиму Муаммара Каддафі Лівія все ще обійнята смутою: офіційний уряд спільно з розташованими на стадії формування збройними силами країни намагаються взяти контроль над войовничими ополченнями племен і ісламістськими активістами, контролюючими частину країни. Неспокійна обстановка змусила уряд на прийняття особливих заходів. Дружинники, які викрали прем'єра, були найняті владою для забезпечення безпеки в столиці в рамках програми по поверненню колишніх повстанців до нормального життя.

Як заявив представник угрупування Operations Room of Libya's Revolutionaries, викрала прем'єра, Зейдан заарештували, після того, як держсекретар США Джон Керрі оголосив про те, що влада Лівії доклали руку до затримання активіста "Аль-Каїди" і були обізнані про операції.

Перед тим як прем'єр був звільнений, представник відділу по боротьбі з злочинністю МВС країни заявив, що прем'єр знаходиться у них: його здоров'я в повному порядку і з ним добре поводяться.

Звільнившись, прем'єр Зейдан опублікував в мережі Twitter повідомлення про те, що з ним все нормально, а його викрадачі-дружинники вимагали у політика піти у відставку.

Невідомі викрали прем'єра з готелю в Тріполі і під конвоєм посадили в чекали їх автомобілі. За словами очевидця, стрільби під час викрадення не було, він також зазначив, що озброєні люди, одягнені у військову форму, були уважні і не створювали проблем". Охоронець готелю описав подію як "арешт". Уряд спочатку спростувало повідомлення про викрадення прем'єра, однак потім підтвердило факт, розмістивши офіційне повідомлення на своєму сайті.