ua en ru

Пентагон підписав угоду про військове співробітництво з Україною

Пентагон підписав угоду про військове співробітництво з Україною Фото: підписання угоди про військове співробітництво між США і Україною (Twitter /PentagonPresSec)

Консультувати Полторока буде екс-командувач центрального командування ЗС США Джон Абізаїд

Глава Пентагону Ештон Картер і міністр оборони України Степан Полторак підписали угоду про співпрацю у військовій сфері. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони США.

Як наголошується, дана угода направлена на вдосконалення української армії, просування реформ в оборонній сфері в Україні і посилення військово-технічного співробітництва між країнами.

Виступаючи перед журналістами після зустрічі зі своїм український колегою в Лондоні, Картер назвав підписаний документ "дуже важливою угодою", яка допоможе подальшому розвитку можливостей України у сфері захисту своєї території.

Згідно з домовленістю відомств, колишній командувач центрального командування ЗС США, відставний генерал Джон Абізаїд займе пост старшого військового радника, який курирує сферу військового співробітництва з Україною.

"Абізаїд забезпечить авторитетну консультацію міністра Полторака й інших високопоставлених українських чиновників з питання реформ, покликаних привести Збройні сили України у відповідність із західними принципами і стандартами, такими як посилення демократичного цивільного контролю над збройними силами, боротьба з корупцією, перехід до сумісної з НАТО структурі персоналу", - йдеться в опублікованому на сайті Пентагону повідомленні.

За даними американського Міноборони, угода про співпрацю буде спиратися на "міцні партнерські відносини" між США і Україною та сприятиме підвищенню ефективності зусиль з надання допомоги Україні у сфері безпеки.

Як нагадали в Пентагоні, починаючи з 2014 року США виділили понад 600 млн доларів допомоги Україні в оборонній сфері, включаючи навчальні програми щодо зміцнення можливостей оборони України, обладнання для підтримки оперативних потреб сил безпеки України, а також консультації щодо активізації ключових реформ у військовій сфері.

Нагадаємо, напередодні Збройні сили США передали Україні 5 авто медичної евакуації.