ua en ru

Глава ОПЕК допустив підвищення ціни на нафту до 200 дол./бар. через три роки

Глава ОПЕК допустив підвищення ціни на нафту до 200 дол./бар. через три роки

Генеральний секретар організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) Абдалла аль-Бадрі вважає, що світові ціни на нафту досягли дна і в найближчому майбутньому неминуче їх підвищення, "відскік". У той же час він попередив, що при скороченні інвестицій у видобуток і освоєння нових родовищ ціни можуть піднятися навіть вище історичних максимумів і досягти 200 дол. за барель, передає Reuters.

"Припустимо, що ми скоротили видобуток, і тоді у нас будуть резервні потужності. Добувачі, якщо у них є надлишкові потужності, не будуть інвестувати. А якщо вони не інвестують, то відсутні поставки, а якщо не буде постачань, через три-чотири роки трапиться нестача на ринку, і ціна піде вгору, і ми побачимо повторення 2008 року. Може бути, ціна дійде до 200 доларів, якщо буде реальний брак поставок через відсутність інвестицій", - заявив він.

Говорячи про короткострокові тенденції, глава ОПЕК заявив, що в найближчому майбутньому він очікує більш високі ціни на нафту.

"Зараз ціни близько 45-55 доларів за барель, і я думаю, що, швидше за все, вони досягли дна, і дуже скоро ми зможемо побачити деякий "відскік", - сказав аль-Бадрі.

На питання про те, як позначиться зміна короля Саудівської Аравії на нафтових цінах, аль-Бадрі відповів, що "все буде нормально".

"Саудівська Аравія є стабільною країною зі стабільним урядом, і я думаю, що все буде нормально", - сказав глава ОПЕК.

При цьому він заявив, що для зміни політики ОПЕК потрібно ще деякий час для аналізу ситуації.

"Це займе деякий час - близько чотирьох-п'яти місяців. Ми не побачимо якихось конкретних дій до кінця першої половини року, так як нам треба подивитися, як поведе себе ринок за цей період", - зазначив генсек організації.

Нагадаємо, сьогодні ціна нафти марки Brent тримається в районі позначки 48 дол./барель.