ua en ru

Голова НКРЕ: Зміни до закону про природні монополії по методиці "витрати плюс" будуть прийняті в жовтні цього року

Зміни до закону про природні монополії по методиці "витрати плюс" будуть прийняті в жовтні цього року. Про це у ході прес-конференції повідомив голова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Сергій Тітенко, передає кореспондент РБК-Україна.
"У наступній сесії ВР ви зможете побачити законопроект, над яким ми зараз працюємо. У нас є закон про природні монополії, який визначається по методиці "витрати плюс", тобто витрати плюс деякий прибуток. Ми вносимо туди зміни, згідно яких буде можливість запропонувати так зване стимулююче регулювання. Мова йде про те, що вся Європа вже працює по таким тарифам, який визначається на 3-5 років і дає можливість власникам і керівникам компаній планувати свою діяльність. У зв'язку з чим цей тариф протягом відведеного періоду не може бути зменшеним, а лише збільшеним (якщо на це будуть об'єктивні підстави: наприклад, ВР приймає рішення про збільшення мінімальної заробітної платні тощо). Сподіваюсь, що у жовтні місяці це рішення буде прийняте ВР та будуть створені законотворчі підґрунтя", - повідомляє голова НКРЕ.
Крім того, він зазначив, що НКРЕ почне запроваджувати нові зміни зі сфери електроенергетики. "Це найбільш підготовлена сфера. Не знаю, чи встигнемо запровадити з 1 січня, проте у будь-якому випадку в "тіньовому" режимі запровадимо. Газ (газові компанії) почав рухатися теж дуже швидкими темпами та хоче отримати таку можливість", - зазначає Тітенко.