ua en ru

Глава НБУ: Протягом нинішнього року банкам повернули проблемні кредити на 15 млрд грн

Завдяки роботі Національного банку України (НБУ) щодо вдосконалення законодавства про списання проблемної заборгованості банки отримали можливість очистити свої баланси і поступово збільшувати кредитування. Це забезпечує стійкість банківської системи та розширення її можливостей по кредитуванню економіки, заявив глава НБУ Ігор Соркін.

"НБУ провів значну роботу по вдосконаленню законодавства та нормативно-правової бази, спрямованої на створення умов для ефективної роботи банків з проблемною заборгованістю, в тому числі по списанню безнадійної заборгованості з балансів банків. Обсяг списань на сьогодні склав 63 млрд грн, у тому числі, в 2013 р. - 16 млрд грн. Зниження рівня проблемної заборгованості в балансах банків сприяє зменшенню навантаження на їх капітал, розширення можливостей для кредитування економіки, поліпшення показників роботи банківської системи", - сказав Соркін.

Керівник НБУ прогнозує, що надалі частка проблемних кредитів у портфелях банків продовжить знижуватися. Протягом нинішнього року, за словами Соркіна, банкам вдалося завдяки ефективній роботі з проблемними позичальниками повернути майже 15 млрд грн.
Глава НБУ додав, що регулятор має намір продовжити роботу над вдосконаленням законодавства, яке дозволить підвищити надійність і забезпечить стійкість банківської системи.

"НБУ продовжує роботу по вдосконаленню законодавства, спрямовану на підвищення рівня стабільності банківської системи та її здатності протистояти виникаючим викликам, а також на посилення її ролі в активізації розвитку економіки. Буде продовжена робота у напрямі подальшого посилення вимог до розміру капіталу, необхідного для покриття ризиків. НБУ також працює над подальшим удосконаленням підходів до оцінки кредитних ризиків і формування резервів під такі ризики", - підкреслив Соркін.