ua en ru

Голова НБУ прогнозує зростання економіки та фінансову стабільність у 2016 році

Голова НБУ прогнозує зростання економіки та фінансову стабільність у 2016 році Фото: Валерія Гонтарева

Стабілізувати ситуацію вдалося завдяки фінансовій допомозі МВФ

У 2016 році реальний ВВП України зросте на 2,4%, інфляція становитиме 12%, а дефіцит платіжного балансу буде незначним, заявляє голова Нацбанку України Валерія Гонтарева. Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Ми живемо в умовах плаваючого курсу. Але як тільки на ринку виникає ситуація, схожа на паніку, НБУ готовий активно брати участь у ринку. Останнім часом ми проводимо валютні аукціони і для купівлі, і для продажу валюти, щоб зменшити коливання. Так, за рік Нацбанк викупив на ринку 1,7 мільярдів дол і наповнив золотовалютні резерви. Це означає, що ми фактично знайшли рівноважний курс гривні", - сказала Гонтарева 29 листопада, під час курсу лекцій "Макроекономіка від перших осіб".

За словами голови НБУ, стабілізувати ситуацію вдалося лише завдяки фінансовій допомозі МВФ та інших донорів, а також - жорстким адміністративним заходам у фінансовому секторі.

Як зазначається, найбільшиими проблемами фінансового та банківського сектору у 2014-15 роках вона називає трикратну інфляцію, втрату активів у Криму та на частині території Донбасу, а відтак - неможливість бізнесу повертати кредити банкам.

"Всі ці фактори свідчили про те, що українська банківська система перебуватиме не в дуже хорошому стані. Зі 180 банків 60 визнані неплатоспроможними. З 35 найбільших банківських установ, які пройшли стрес-тести, 13 банків виконали умови, 18 - потребували докапіталізації, а ще 6 - були виведені з ринку», - пояснює голова НБУ.

В Україні 12 листопада розпочала роботу місія Міжнародного валютного фонду. Наприкінці жовтня у МВФ заявили про намір змінити свою політику, дозволивши надавати позики країнам, які мають борги перед іншими державами. Таке рішення буде ухвалене на тлі суперечки між Києвом та Москвою щодо боргу України перед Росією.

Нагадаємо, НБУ змінив правила купівлі валюти для бізнесу.