ua en ru

Голова місії спостерігачів від ПАРЄ позитивно оцінив ухвалення виборчого закону в Україні

Голова передвиборчої місії тимчасового комітету ПАРЄ зі спостереження за виборами в Україні 28 жовтня 2012 р. Андреас Гросс позитивно оцінив ухвалення виборчого закону в Україні та його незмінність протягом передвиборчого періоду. Про це він заявив 21 вересня під час зустрічі з головою ЦВК Володимиром Шаповалом, передає прес-служба ЦВК.

Під час зустрічі Шаповал висловив низку міркувань щодо нещодавнього законодавчого нововведення - відеоспостереження з виборчих дільниць і його трансляції в Інтернет-мережі.

"Жодним чином не бажаючи компрометувати саму ідею відеоспостереження, змушений констатувати, що у комісії відсутній практичний досвід з цього приводу, - зазначив голова ЦВК. - Проте, відповідний закон прийнято, і ми повинні його реалізовувати".

На прохання гостей Шаповал поінформував щодо механізму визначення меж виборчих округів: "Напередодні розгляду цього питання в мене було переконання, що обов'язково будуть незадоволені і звинувачення на адресу ЦВК з цього приводу. Але вони спростовуються тим фактом, що комісія діяла суворо в рамках виборчого закону, і географічні межі округів у переважній більшості були проголосовані під час засідання одноголосно".

Аналізуючи перебіг виборчого процесу, голова комісії нагадав про негативну тенденцію до зміни виборцями місця голосування з одного округу на інший: "Цей нездоровий феномен масової міграції набув найбільш виразного поширення у кількох виборчих округах. Явище носить явно маніпулятивний характер... Але ми вже найближчим часом обов'язково знайдемо спосіб мінімізувати таку негативну практику", - запевнив Шаповал.

Також голова ЦВК додав, що в мажоритарних округах, де екзит-полів практично не планується, виникає найбільше проблем з різноманітними порушеннями виборчого законодавства, тому "фокусом уваги мають бути вибори в саме в цих округах".

У зв'язку з цим голова ЦВК звернувся до всіх офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій звернути увагу під час роботи, в першу чергу, на виборчий процес в одномандатних округах.